Home » Samen Oud » Een dagje of avondje uit is voor een rolstoeler soms een heel gedoe
Sponsored

Met het project ‘Onbeperkt Eropuit’ biedt Nationale Vereniging de Zonnebloem vrijetijdslocaties de mogelijkheid te laten testen of hun locatie goed toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking.


Geen overbodige luxe

“Zo’n test is doorgaans geen overbodige luxe”, weet Tamara van Laarhoven. “Tien jaar geleden kwam ik in een rolstoel terecht. Ik was toen 32. Voor die tijd vond ik een dagje of avondje uit gaan heel vanzelfsprekend. Nu is dat niet meer zo. Ik had er nooit bij stilgestaan hoe anders het is als je in een rolstoel zit. Naar het toilet gaan, een drankje van de balie pakken, pinnen bij een pinautomaat, dat is vaak al een hele onderneming.”

Wacht drie seconden voordat je op iemand afstapt

Tamara van Laarhoven

Van Laarhoven werkt als vrijwilliger voor de Zonnebloem en bezoekt als mystery guest onder meer theaters, dierentuinen, stadions en musea. “Soms proberen omstanders je zo goed te helpen dat je je ongemakkelijk voelt. Toen ik bijvoorbeeld bij Koninklijk Theater Carré kwam, kreeg ik de eerste keer gelijk een persoonlijk assistent die overal mee naar toe ging, naar de garderobe, naar het toilet, naar mijn zitplaats.

Dat is weliswaar heel aardig, maar ik voelde me vreselijk opgelaten. Dat heb ik toen ook gerapporteerd in mijn bezoekverslag en later ook besproken tijdens de workshop die ik altijd geef als afsluiting van het traject. De volgende keer dat ik in Carré kwam, vroeg de mevrouw bij de kassa of ik wellicht ergens assistentie bij nodig had. Toen ik aangaf dat dat niet zo was, zei ze ‘fijne avond’. Dat voelde veel beter. Mensen in een rolstoel willen zich niet speciaal voelen maar gewoon gastvrij behandeld worden, net als ieder ander.”

Onderdelen van het project van de Zonnebloem zijn een technische keuring van de locatie, een bezoek van mystery guests zoals Tamara en een workshop.

Workshop

Onderdelen van het project van de Zonnebloem zijn een technische keuring van de locatie, een bezoek van mystery guests zoals Tamara en een workshop.

Dat wij minder mobiel zijn, maakt ons niet automatisch ook hulpbehoevend

“Wie meedoet aan mijn workshop laat ik een paar uur in een rolstoel zitten zodat hij of zij zelf meemaakt hoe het is om minder mobiel te zijn. Dat is vaak al een eyeopener. Veel bordjes en teksten zijn op zichthoogte voor mensen die staan. Zit je in een rolstoel dan zie je dat vaak niet. Het gebeurde mij eens dat ik voor een glazen wand stond met mijn rolstoel. Ik zag de witte letters op het glas niet. Mijn vriendin gelukkig wel.”

Mensen met een lichamelijke beperking hebben soms wel en soms geen hulp nodig. “Mijn advies is wacht even drie seconden voordat je vraagt ‘kan ik u helpen’. Want het is heel aardig maar als mensen mij de hele dag vragen ‘kan ik u helpen’ dan word ik de hele dag geconfronteerd met het feit dat ik niet kan lopen. Dat is geen prettig gevoel. Als ik hulp nodig heb, vraag ik het echt wel.”

Onbeperkt Eropuit

Veel vrijetijdslocaties zijn onvoldoende toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Met het toegankelijkheidsproject willen we in 2,5 jaar tijd een verbeteradvies geven aan 60 (grote) vrijetijdslocaties in Nederland. Lees er meer over op de website van de Zonnebloem.

Next article