Skip to main content
Home » Gouden Jaren » Het herkennen van hartfalen 
Sponsored

De symptomen van hartfalen verschillen per patiënt, Wat het lastig maakt om hartfalen te herkennen. Dus wanneer trek je aan de bel, en wat zijn de meest voorkomende symptomen? Het persoonlijke verhaal van presentatrice Chimène van Oosterhout (60) spreekt boekdelen. ‘Volg je hart, want dat is het enige wat klopt.’

“Wat je het meeste ziet, is dat er veel vocht vastgehouden wordt,” zegt Marloes Visser, cardioloog bij HeartLife Klinieken. “Dat gaat in een gewichtstoename van twee kilo of meer binnen drie dagen.” De lijst met mogelijke symptomen varieert van kortademigheid (wat met name toeneemt als je plat gaat liggen) tot verminderde eetlust en duizeligheid, maar verschilt dus per patiënt. Hartfalen is een ziektebeeld met verschillende vormen, oorzaken en symptomen, schetst Visser: “Je hebt de onderliggende ziekte en dan de klachten ervan. Bij hartfalen is er altijd een oorzaak in het hart zelf, zoals een hartspierziekte of hartklepafwijking.”

Dat gold ook voor presentatrice Chimène van Oosterhout. “Ik zou het liever niet vertellen, maar hopelijk helpt het mensen,” begint ze haar persoonlijke en indringende verhaal. “Op mijn 39e kreeg ik een zoon, maar de vader van mijn kind liet mij één maand na de geboorte alleen achter. In die periode kreeg ik last van kortademigheid, hoesten, en een slechte conditie – terwijl ik normaal juist best een fitgirl was.” Er kwam uit tests naar voren dat ze Broken Heart Syndroom had, wat optreedt na ernstige emotionele of fysieke stress. 

Haar hartfalen kwam maanden later pas in beeld: “Ik was aan het motorracen in Assen op een warme zomerdag, maar ik voelde me nogal futloos. Ik nam zelfs nog een paar energiedrankjes. Toen ik thuis kwam, voelde ik me verschrikkelijk. Gelukkig was ik zo helder om naar het ziekenhuis te gaan. Ik hoor mezelf de woorden nog zeggen: ‘Ik heb het gevoel dat ik doodga.’ Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis was ik kortademig en aan het hyperventileren. Mijn hart functioneerde nog maar 20% en mijn bloeddruk was extreem laag. Na een bloedtest die wees op ernstig hartfalen, werd er een cardio-ambulance gebeld. Zodra je het ziekenhuispersoneel ziet rennen, dan weet je: het is hommeles.” Uit tests bleek dat toen ze op haar 27e voor het eerst te maken had met borstkanker, ze haar hart kapot gestraald hadden.

Vorig jaar rond dezelfde datum – “alsof de duivel ermee speelt” – kreeg Van Oosterhout weer te maken met hartfalen toen ze aan het kitesurfen was op Kos in Griekenland. “Er speelde een hoop in mijn leven, onder meer het overlijden van mijn ouders en dat ik voor de derde keer borstkanker kreeg. Door dat alles kreeg mijn hart weer een hoop te voorduren.  Dat is blijkbaar niet goed voor mijn hart; als ik emotionele stress ervaar dan slaat het letterlijk en figuurlijk op mijn hart.”

Haar ervaringen brengen een belangrijke boodschap met zich voort: “Ik weet door mijn ervaringen hoe betrekkelijk het leven is. Pluk de dag, het kan zo over zijn. Als je iets voelt wat niet goed voelt, laat je nakijken en laat je niet zomaar wegsturen bij de dokter. Iedere keer dat ik dacht meer te hebben dan iets onschuldigs, klopte het ook. Volg je hart, want dat is het enige wat klopt in het leven.”

Ook cardioloog Marloes Visser benadrukt dat belang: “Als je het zelf niet vertrouwt is het wijs om naar de dokter te gaan. Vooral als je eerst wel iets kon – zoals een trap op lopen – en nu opeens niet meer zonder kortademig te zijn. Met een echo of bloedonderzoek kom je al vrij snel op het spoor van hartfalen.”

Marloes Visser

Cardioloog HeartLife Klinieken

NL-15143

Next article