Skip to main content
Home » Slow Living » De grote kracht van een klein scheutje azijn
Sponsored

Wist je dat door het toevoegen van een scheutje azijn aan je gerecht, de smaken van andere ingrediënten worden versterkt? Er wordt al snel naar een zoutvaatje gegrepen om smaak toe te voegen, terwijl 85 procent van de Nederlanders teveel zout binnenkrijgt. Azijn is daarbij als alternatief een gezonde smaakmaker die bijdraagt aan een bewuste maaltijd.

Het logo van de Nierstichting op de verpakkingen van azijnmerk Tromp & Rueb is als een embleem voor een gezonde levensstijl: waarom kiezen voor een toevoeging als zout wat ongezond is voor de nieren, terwijl het toevoegen van een scheutje azijn een goede vervanging is als smaakmaker? Het brengt de smaak van bijvoorbeeld kruiden of groenten naar voren. Ook kan azijn – afhankelijk van het gerecht – iets doen met de textuur. Groente kan knapperiger worden, vlees malser, vis kan koud gegaard worden, en andere ingrediënten krijgen meer bite. Opties zoals natuurazijn, kruidenazijn en appelazijn bieden in de pakjes-en-zakjes cultuur van vandaag de dag juist een alternatief dat past bij slow living.

Ook het ambachtelijke maakproces draagt bij aan dat karakter, op basis van eeuwenoude receptuur – Tromp & Rueb had al in 1663 een azijnfabriek in de Rotterdamse Delftshaven. Dat de term meesterbrouwer wordt gebruikt voor azijnbrouwer Willem Wit, spreekt boekdelen. Het brouw- en rijpproces is door de jaren heen uiteraard vernieuwd met moderne technologie, maar de 100% natuurlijke ingrediënten zoals kruiden en natuurazijn gerijpt op eikenhout bestaan nog steeds. De kruidenazijn wordt daarnaast nog op een mix van kruiden gerijpt. Het recept? Dat is een samenstelling van kruiden die van generatie op generatie is doorgegeven. “De vastgestelde periode van rijping op eikenhout en kruiden zorgt voor de identiteit van de Tromp & Rueb azijn. We zijn erin geslaagd de azijnvarianten een heel eigen karakter te geven,” zegt meesterbrouwer Wit trots op de website van het azijnmerk.

“Er bestaat een misvatting dat een maaltijd zuur wordt als je azijn toevoegt”, licht Caroline Nannes van Tromp & Rueb verder toe. “Het is een beetje een vergeten smaakmaker geworden.” En dat terwijl een scheutje azijn juist breed inzetbaar is. Van dressings voor salades tot stoofschotels, en van marinades voor de BBQ tot een beetje kruidenazijn in een curry. De meerwaarde is bijvoorbeeld overduidelijk in een tomatensaus voor pasta. Dat is wat Tromp & Rueb veel laat proevenop beurzen en evenementen zoals de Zomerweek. “Je kan het blijven hebben over azijn als smaakmaker, maar door zelf het verschil te proeven en ervaren dan merken mensen pas écht de kracht van azijn.”

Het geheim van een scheutje azijn

Ontdek hoe een klein scheutje azijn een groot verschil maakt. Ga naar www.trompenrueb.nl voor meer inspiratie! 

Next article