Skip to main content
Home » Bestemming Nederland » Barts’ best of eigen land
Bestemming Nederland

Barts’ best of eigen land

Fotocredits: Hey Frits

Wie nu nog denkt dat Nederland ‘meer van hetzelfde is’ en ‘niets te bieden heeft’, heeft behoorlijk onder een steen geleefd. Juist met dank aan de afgelopen Covid-jaren, en de bijbehorende reis-verboden, heeft de Nederlandse horeca een enorme sprong genomen: achterblijven, in welke uithoek van het land dan ook, is simpelweg geen optie meer. Sterker nog: de leukste horeca van het land vind je tegenwoordig in diezelfde vroegere uithoeken…

Theetuin Overleek, Overleek

Toegegeven, omdat we zelf in Amsterdam wonen, kennen we deze omgeving het allerbest. Al moet gezegd worden: het gebied ten noorden van Amsterdam is gewoon echt heel erg mooi. Hier in Laag-Holland en Waterland gaat het grootstedelijke landschap over in weilanden en waterrijk gebied.

Dorpen als Broek in Waterland en Marken hebben nog van die echte knappe Zaanse huisjes met daartussen Theetuin Overleek, een heerlijk ‘even-helemaal-weg-plekje’ waar je uitkijkt op de koeien of schapen en waar je met je voeten in het gras geniet van taart en thee (of koffie, dat mag ook). Theetuin Overleek ligt op ongeveer twintig minuten rijden vanaf Amsterdam, niet ver vanaf Monnickendam en behoorlijk in the middle of nowhere – maar daar kwam je ook voor natuurlijk. 

Wintertuin Experience, Baarn 

Liefhebbers van kassen, wintertuinen en orangeries: op naar Baarn. Voor de volledigheid: de plek heet Wintertuin Experience, omdat er naast horeca ook allerlei andere activiteiten georganiseerd worden in deze prachtige oude botanische kas. Dus als je gek bent op spelletjes, je kids wil vermaken met een leuke speurtocht, jezelf even in de tropen wil wanen óf gewoon zin hebt in een kop thee en een smakelijke lunch; hier moet je wezen. Letterlijk een hidden gem, want als de navigatie je een woonwijk instuurt, heb je niet het idee dat je hier een grote botanische kas gaat vinden. Parkeer je auto of fiets bij de ingang van het Cantonspark en get ready to be surprised

Terra Wolde, Zeewolde

Op een fantastische plek middenin een bos vind je een bostuin waar je kunt eten, slapen en gewoon een beetje lummelen. Terra Wolde is de naam, en Terra Wolde ging van pop-up naar buitenhotel naar niet meer weg te denken all-in horecabestemming vlakbij Zeewolde. Dat is een bonuspunt, want dat betekent dat er ook een leuk strand, een dito dorp en een kabouterbos in de buurt zijn. Naast de moestuin en het farm-to-table restaurant zijn er twee Yurts, een boshuisje met eigen sanitair en een boshotelkamer. En luxe, ja dat kennen ze ook; je vindt er namelijk een for-rest lodge (for rest, om te rusten, in het bos, aha) inclusief hottub. 

Kasteel Baexem + Piepers & Zo, Baexem

Waar je de lekkerste frieten haalt wil je weten? Bij Piepers & Zo in Baexem. Baexem? Baexem? Waar ken je dat nou ook alweer van? Van Kasteel Baexem uiteraard, een van de leukste ontdekkingen van 2022: een eigentijds kasteel temidden van het glooiende Limburgse landschap. En vanaf daar sta je zo bij Piepers & Zo – win-win noemen we dat. Al meer dan 40 jaar worden hier alleen de beste aardappels door een gedreven familie uit de klei getrokken.

Al die kennis en ervaring, en vooral ook passie voor piepers (piepers is trouwens een typisch Limburgs woord voor een kleine aardappel), bracht de derde generatie (meet zussen Janou en Joëlle Geraats) een aantal jaar geleden op het idee om zelf verse friet te gaan produceren. Bij Piepers & Zo zit je buiten op het terras zitten, omringd door groen. De specialiteit van het huis? ‘De Pieperplank’. Ontdek het zelf maar.

Wijngoed Wolf, Sint-Michielsgestel

Wijn van eigen bodem, het kan gewoon tegenwoordig. Het Wijngoed Wolf is een perfect voorbeeld. Deze biologische wijngaard ligt in het Noord-Brabantse Sint-Michielsgestel en telt vijf hectare grond en meer dan 16.000 druivenplanten en, goed nieuws, de wijn die daarvan gemaakt wordt, kun je uiteraard ter plekke komen proeven. Zet op vrijdag of zaterdag koers naar het zuiden van het land en schuif aan voor een wijnproeverij op eigen bodem in de stylish proefruimte en een terras waar het voelt als Frankrijk, maar dan niet ver van het mooie ’s-Hertogenbosch.

Ciderij de Groote Wei, Rha

In de Achterhoek, ongeveer tussen Doesburg en Zutphen ligt De Groote Wei. Oorspronkelijk een fruitbedrijf met een mooie boerderijwinkel waar je groenten, fruit en Achterhoekse streekproducten kunt kopen, maar de reden dat je hier echt heen moet als je in de buurt bent is Proeflokaal en Ciderij De Groote Wei.

Proeflokaal en Ciderij De Groote Wei maakt ciders van de appels en peren uit de eigen boomgaard en op het terras achter op het erf heb je prachtig uitzicht op al die bomen. Een proeflokaal waar je ook gewoon koffie met taart kunt bestellen, maar waar je eigenlijk wel een cider van eigen fruit moet proberen natuurlijk! In het voorjaar en de zomermaanden staat er een leuke bar op het terrein waar je de ciders kunt bestellen en op het grote terras kun je daarna van je verfrissende drankje met mooi uitzicht genieten. 

Zonnestraal, Hilversum

Vive la France? Nee hoor, Wijngaard en Brasserie Zonnestraal bevinden zich gewoon in Hilversum. Bij aankomst krijg je een houten picknickmand gevuld met o.a. kaasjes, compote, paté, fuet, crackers en natuurlijk één van de eigen wijnen, waarover de 

vriendelijke eigenaren je hun bevlogen verhaal doen. Zoek een romantisch, afgelegen plekje midden in de wijngaard, rol je kleedje uit, ogen dicht en zet een lekkere Franse chanson op. Nog bijzonderder wordt deze ervaring door de zweefvliegtuigen die zo nu en dan over de wijngaard heen vliegen. Salut!

Restaurant Hendrik, Vreeland

Een oer-Hollands pannenkoekenhuis met een tijdloos, kleurrijk, ontzettend smaakvol interieur. Het bestaat en bij restaurant Hendrik in het beeldschone Vreeland vind je het, nabij Loosdrecht. Er zijn palmbladeren prints, roze stoelen, hanglampen met franjes, een ouderwetse bruine toog, lief personeel, een grabbelton voor de allerkleinsten en, joh, gewoon hele verrukkelijke pannenkoeken.

Millinger Theetuin, Millingen aan de Rijn 

Als je het trapje van de Millinger Theetuin oploopt, waan je je plots in Marokko. En dat in Millingen aan de Rijn (Berg en Dal). In het natuurgebied de Millingerwaard, in Gelderland. Zó middenin het natuurgebied zelfs, dat je alleen te voet of per fiets bij de theetuin kunt komen. Eerst nog even 2,5 km wandelen of fietsen door het natuurgebied dus, voordat je aan de thee kan.

Er is een Moors theehuis met veranda en een Marokkaans-Oosters theehuis met blauwe mozaïeken rond een romantisch fonteintje. Knappe kussens in mooie prints, Marokkaanse kleden en vrolijke blauwe stoeltjes – daar gaat je mindfullness, sta je toch de hele middag met je telefoon in je hand want oh zo instaproof. En nu we er toch zijn ook nog even aandacht voor gouwe ouwe De Veldkeuken in Nieuw-Amelisweerd, een landgoed in de gemeente Bunnik, ten oosten van de stad Utrecht. Hier is een biologisch landgoedcafé met restaurant waar de liefde vanaf spat. 

Hanneke’s Pluktuin, Biddinghuizen

Pluk de dag, zeggen we dan. En pluk wat bloemen, zeggen ze bij Hanneke. In het voorjaar en in de zomer kun je bij Hanneke’s Pluktuin en Thee Terras (buiten en overdekt in de kas) terecht voor het plukken van tulpen en zomerse bloemen. Wie er eenmaal is, wil er langer blijven, dus een picknick is daarom een goed idee. 

Fortuna, Vlieland

Op Vlieland staat misschien wel de mooiste brouwerij van Nederland. Verscholen tussen de duinen wordt hier Fortuna bier gemaakt. Bezoek, proef en geniet van de smaken van Vlieland en drink je biertje met duinzicht midden in de natuur. Als je met de boot aankomt op Vlieland kun je de brouwerij al in de duinen zien liggen. Je moet goed kijken, want – als het goed is – valt het gebouw bijna niet op. De Fortuna Vlieland brouwerij is zo gebouwd dat het lekker blend in het landschap, want dat was een eis toen de brouwerij werd ontworpen.

Next article