Skip to main content
Home » Bestemming Nederland » Hanzesteden
Bestemming Nederland

Hanzesteden

De Nederlandse Hanzesteden. 9 parels in het oosten van ons land die zoveel meer zijn dan alleen prachtige overblijfselen uit de 14e en 15e eeuw. Zwolle. Kampen. Hattem. Deventer. Het zijn voorbeelden van middeleeuwse steden die tot op de dag vandaag nauw met elkaar verbonden zijn en dankzij een diepgewortelde innovatiedrang het traditionele met het moderne weten te versmelten. Duik in de verhalen van onze Hanzesteden en ontdek deze unieke kant van Nederland.

Middeleeuwse schoonheid om van te watertanden

Volg de stroom van rivier de IJssel en vind er de fascinerende geschiedenis van de Nederlandse Hanzesteden. Ooit lid van het dominante handelsnetwerk van Hanzesteden, dat zich uitstrekte van Portugal tot de Baltische staten via Spanje, België, Nederland, Engeland, Duitsland, Scandinavië en Polen. Een uniek handelsverbond dat tot de 16e eeuw voor veel handelssucces en welvaart bij de Nederlandse Hanzesteden zorgde. Zout. Voedsel. Drank. Kleding. De steden aan de IJssel domineerde op ieder vlak de handel in tal van producten, en vormden zich tot met Europese centrum van welvaart.

Eeuwen later zijn de Hanzesteden van Nederland nog altijd historische bakens, met duizenden monumenten, prachtige architectuur, glinsterende waterpartijen, bruisende cultuur en moderne winkels. Verborgen parels die je bezoek aan Nederland daadwerkelijk onvergetelijk maken.

Menselijke maat

De Nederlandse Hanzesteden delen samen een indrukwekkende geschiedenis, maar hebben ieder eigen unieke kenmerken en verhalen, ontwikkeld door de eeuwen heen. Langs mooie (en zeer leerzame) wandel- en fietstochten kun je kennismaken met deze verhalen en je onderdompelen in de groene omgeving van de Hanze. Je ontdekt er de beschermde waterkanten en havens en waant je bij vlagen in de middeleeuwen. Maar na je bezoek zal toch vooral die ‘menselijke maat’ – het sociale karakter dan zo kenmerkend is voor deze steden – een blijvende indruk op je achterlaten.

Ontmoet de Hanzenaren

Het zijn de Hanzenaren die de Nederlandse Hanzesteden hun unieke vibe geven. En het zijn diezelfde Hanzenaren die jou met open armen ontvangen, in welke Hanzestad je ook neerstrijkt. Ontmoet de bewoners en ervaar de gastvrijheid die je direct het gevoel zal geven een van ons te zijn. Zie hoe de handelsgeest ervoor zorgt dat zowel de mensen als de steden nauw met elkaar verbonden zijn, en dompel je samen met hen onder in al het moois dat onze Hanzesteden te bieden hebben.

Next article