Skip to main content
Home » Bestemming Nederland » Vijf Hollandse hotspots
Bestemming Nederland

Vijf Hollandse hotspots

Museum Kaap Skil

In de 17e eeuw was Texel het middelpunt van de wereldzeeën. Vanaf de Reede van Texel kwamen en gingen schepen naar alle windstreken. Er was een hoop bedrijvigheid! Hoe dat eruitzag zie je bij ‘s werelds grootste maritieme maquette. In ons openluchtmuseum stap je 100 jaar terug in de tijd. Beleef het eilander leven en bezoek de authentieke vissershuisjes, jutterij en nog werkende graanmolen. 

Vanaf 14 oktober te zien: Wereldreis  

Avontuur, rijkdom, handel en romantiek, maar ook: uitbuiting, gevaar, slavernij en armoede. De wereldwijde handel in de 17e eeuw kende vele gezichten. Al deze aspecten én de centrale rol van Texel in deze tijd komen aan bod in de tentoonstelling Wereldreis. Bezoek de vier windstreken en ontdek er alles over! 

Het Palmhoutwrak 

Dit najaar* openen we een spectaculaire nieuwe tentoonstelling. Je ziet er de exclusieve opgedoken schatten uit het Palmhoutwrak, waaronder de beroemde zijden jurk. Mis ’t niet! 

*Houd onze website in de gaten voor de exacte openingsdatum: www.kaapskil.nl

Duik in de zee bij Ecomare

Ecomare is een leuk en boeiend dagje uit voor alle leeftijden. Je ziet er zeehonden, vogels, vissen en andere zeedieren van heel dichtbij. In het natuurmuseum ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’ Je kunt er uren rondstruinen! 

In de bassins op het buitenterrein zwemmen drie soorten zeehonden. Nergens anders kun je zeehonden van zo dichtbij bekijken. Kom ook naar het voeren van de zeehonden om 11 en 15.30 uur; een spetterend spektakel! In de opvang worden jonge zeehondjes verzorgd. Zij worden na herstel teruggebracht naar zee. Ontdek alles over vissen, haaien, roggen en andere dieren in het zeeaquarium. Ze worden om 14.30 uur met een presentatie gevoerd. 

In het zeeaquarium is het imposante skelet van een vinvis te zien. Het 24 meter lange geraamte is afkomstig van het grootste dier dat ooit in Nederland aanspoelde. Het is echt een mega skelet, de grootste van Nederland!

Voor meer informatie ga naar: www.ecomare.nl

Dompel onder in een herfstbad 

We zijn dit jaar al ontzettend verwend met prachtige zomerdagen. Maar het Buitenleven lonkt nog steeds! Het najaar heeft ons allen zoveel moois te bieden. Genieten van gekleurde blaadjes, kastanjes en beukennootjes rapen in het bos. Al met al maakt dat de herfst tot een ongekend mooi seizoen met talloze mogelijkheden om buiten te zijn.

Kleurenpalet

Deze periode van het jaar leent zich ook uitstekend om met familie of vrienden wat langer in de natuur te verblijven. Samen ontdekken hoe mooi de herfst in Nederland is. Ga bijvoorbeeld fietsen of wandelen aan zee of in het bos. De bomen verkleuren, de dieren bereiden zich voor op de winter. Het ene moment is alles nog groen, om vervolgens te veranderen in een prachtig bruin-oranje kleurenpalet. Hoe mooi zou het zijn om dat van dichtbij te ervaren? ’s Morgens wakker worden door het gezang van vogeltjes en overdag eropuit om de omgeving te verkennen. ’s Avonds is het gezellig eten bij kaarslicht.

Natuur en cultuurhistorie

Een vakantie in de natuur is zonder twijfel de beste manier om tot rust te komen in eigen land. Buitenleven Vakanties biedt genoeg vakantiewoningen om dit ook in de herfst te ervaren. Van een voormalige boswachterswoning of molenaarshuis tot een historisch kasteel. De magie is de combinatie van natuur op een plek met een rijke historie. En dat met een vleugje luxe. Met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL als eigenaar van de woningen, steun je met een verblijf direct de natuur. 

Meer weten? Voor meer informatie en boeken ga naar: www.buitenlevenvakanties.nl

Geniet van kunst en natuur in het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum biedt een unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur en staat garant voor een bijzondere ervaring. Het museum bezit de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. In de omringende beeldentuin van 25 hectare zijn ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars te zien. Een plek om inspiratie te vinden en tot rust te komen. Kom deze herfst genieten van al dat moois!

Voor informatie en tickets kijk op www.krollermuller.nl

Heerlijke herfst op Paleis Het Loo 

De hele maand oktober is het Heerlijke herfst op Paleis Het Loo. Alles staat in het teken van eten en culinaire geschiedenis. Een culinaire beleving met verhalen, proeven, ruiken en ontdekken. Ook zijn er kleine tentoonstellingen over de geschiedenis van thee, koffie en chocolade.

Tijdens de herfstvakantie (15 t/m 30 oktober) is er een familieprogramma met verschillende activiteiten en knutselen op de aanspanplaats. In de foodlabs op het stallenplein is er veel te ontdekken, proeven en leren tijdens de verschillende lezingen. Een heerlijk dagje uit voor het hele gezin! Het paleis is ook open en daar is het keukenkeldertje na een jarenlange restauratie weer voor het eerst te zien voor bezoekers. In het keukenkeldertje werden confituren gemaakt en bloemen geschikt.  

Kijk op www.paleishetloo.nl naar alle activiteiten tijdens de Heerlijke herfst.

Next article