Skip to main content
Home » Building your Future » Mijn belangrijkste taak in dit werk is goed luisteren. En mensen een spiegel voor houden
Burn-out

Mijn belangrijkste taak in dit werk is goed luisteren. En mensen een spiegel voor houden

Twee professionals in een meeting.
Twee professionals in een meeting.

De burn-out is een beetje uit het nieuws verdwenen, zegt loopbaancoach Connie van der Zwan. “De laatste twee jaar komen mensen met heel andere vragen of klachten dan vroeger.”


Veerkracht

“Tot een paar jaar geleden was het zo: er was iets aan de hand (burn-out, ontslag) en dat moest hersteld worden. Tegenwoordig zie ik steeds vaker mensen die het in principe goed naar hun zin hebben, maar willen toetsen of het werk nog wel bij hen past. Organisaties veranderen en soms valt er werk weg waar jij juist energie van krijgt. Gevolg: disbalans in je takenpakket, onvoldoende plezier in je werk.

Als je manager wilt worden, bedenk dan eerst wat je daarvoor moet doen

Connie van der Zwan (loopbaancoach)

Ik help hen zich bewust te worden van waar ze op dat moment staan en wat ze daarvan vinden. Vaak hebben mensen dan veerkracht genoeg om vervolgens een gesprek met hun werkgever aan te gaan. Mijn belangrijkste taak in dit werk is goed luisteren. En mensen een spiegel voor houden, ze aan het denken zetten over hun eigen situatie.”

Van der Zwan was vroeger HRM-adviseur, maar ambieerde een leidinggevende rol en kwam terecht in de kinderopvangbranche. Vijftien jaar geleden maakte ze de switch naar een leven als zelfstandig loopbaancoach. “Een heel goede stap, maar ook ik vraag me soms af: wat wil ik nog (meer)? Daarom heb ik nu ook een bestuursfunctie in de Noloc, de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches.”

Dilemma’s

Ze herkent de dilemma’s waarmee de huidige twintigers en dertigers worstelen. “Deze millennials groeiden op in een digitale wereld waarin alles mogelijk is. En de maatschappij zegt tegen hen: je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk, je kunt alles. Dus willen ze een goede opleiding, mooi werk, een relatie, kinderen, kortom ze proberen veel ballen tegelijk omhoog te houden.

Kennis veroudert snel, dus moet je je leven lang blijven ontwikkelen

Maar als de lat zo hoog ligt, wreekt zich dat een keer. Het is soms ook goed om je af te vragen: ben ik nog wel toekomstbestendig? Kennis veroudert snel, dus moet je je leven lang blijven ontwikkelen.”

Soms is het dan tijd voor een realitycheck bij de loopbaancoach: wees ervan bewust dat vallen en opstaan niet erg is. En kijk niet te ver vooruit. Als je manager wilt worden, bedenk dan eerst eens wat je daarvoor moet doen en doe het stap voor stap. Bij dat proces begeleid ik. De sleutel is: wees je bewust van wat er binnen jouw mogelijkheden ligt.”

Next article