Home » De BBQ-gids » Poffen en grillen: dit doe je met groenten op een BBQ
Grillen

Poffen en grillen: dit doe je met groenten op een BBQ

Veel mensen denken bij barbecue en groenten hooguit aan een salade voor bij het vlees. Volgens chef-kok en culinair ondernemer Ron Blaauw doe je jezelf daarmee echt te kort. Groenten kunnen zorgen voor een ware smaakexplosie.

Hoe komt het dat nog zo weinig mensen groenten gebruiken op de barbecue?

“We zijn het gewoon nog niet zo gewend. Vroeger als kind at je jezelf vol aan stokbrood met kruidenboter en aan het eind pakte je nog een worstje of een hamburger. Eenmaal volwassen begon je zelf te barbecueën met vooral vlees en af en toe vis.

Daarbij nog een salade, stokbrood met kruidenboter en dat was het. Pas nu de laatste jaren restaurants steeds meer gerechten met gegrilde groenten op de kaart zetten, krijgt het meer bekendheid. En terecht, want je kunt met groenten fantastische dingen doen op de barbecue.”

Wat zijn jouw favorieten?

“Een bloemkool roosteren, dat is echt heerlijk. Gewoon in zijn geheel of doormidden snijden en dan alleen wat olijfolie, zout, peper en knoflookgranulaat of verse knoflook toevoegen. Zoiets heb je nog nooit geproefd. Voor asperges van de gril kun je me ook wakker maken. Van de groene hoef je alleen het kontje eraf te snijden.

Bestrijk de groenten met olijfolie en knoflook en strooi er wat zout en peper overheen. Bak de asperges vervolgens vier tot vijf minuten op het rooster en je weet niet wat je meemaakt. Of neem spitskool. Snijd in vieren en marineer net als de asperges met kruiden. Dat kan niet misgaan. Je kunt de spitskool ook in aluminiumfolie inpakken en poffen. Ook heerlijk.

Verder is een groentemelange van bijvoorbeeld courgette, puntpaprika’s, ui en artisjokken ook een aanrader. Je legt alles op het rooster, paar minuutjes garen, klaar. Drie dipsauzen erbij en feest!”

Heb je nog tips voor het nagerecht?

“Als je dan toch lekker aan het barbecueën bent dan ga je daar natuurlijk mee door. Maak de ananas schoon en verwijder het middenstukje. Smeer vervolgens de ananas in met suiker en verpak het in aluminiumfolie.

Leg de verpakte ananas een half uurtje op de barbecue. Je kunt het zo eten of met verse room of ijs. Of probeer eens aardbeien. Die krijgen een hele aparte smaak als je ze roostert.”

Waarom zou iedereen het eens moeten proberen?

“Omdat je werkelijk niet weet wat je mist. Het is niet voor niets dat in de Oosterse keuken er zoveel aandacht is voor groenten. Zoek eens op internet naar leuke gerechten en breng een bezoekje aan de groenteman.”

Next article