Skip to main content
Home » De BBQ-gids » Vegetarisch barbecueën doe je zo
Vegetarische BBQ

Vegetarisch barbecueën doe je zo

Leonard Elenbaas is kok en barbecue-expert, en schreef samen met Jeroen Hazebroek een geheel vegetarisch barbecue-kookboek. Hij geeft ons tips om verrassende gerechten te maken.

Vegetarisch barbecueën wordt steeds populairder. Volgens Leonard Elenbaas kan je met groente dat echte wow-effect krijgen: “Het is heerlijk om groente te poffen of roosteren. De natuurlijke suikers gaan dan karamelliseren en dat geeft geweldige smaken.” De belangrijkste tip voor vega-gerechten is om niet van die walmende briketten te gebruiken: “Daarmee krijgt elk ingrediënt dezelfde, rokerige smaak. Kies liever voor een neutrale briket of houtskool en schuif ze aan één kant zodat je kunt afwisselen met temperatuur. En gooi al die kant-en-klaar sauzen maar weg. Ga experimenteren met échte smaken!”

Recept: Verrassende vegaburger

Ingrediënten:

– Hamburgerbroodje
– Vegaburger
– Courgette, paprika
– Zout en peper
– Komijnpoeder
– Olijfolie
– Ketchup
– Tomaat
– Optioneel: friszure saus

Je kunt zelf een lekkere vegaburger maken, of kies gewoon een kwaliteitsburger uit de winkel. 

Bereiding:

  1. Rooster de burger om en om op de barbecue. 
  2. Snijd de courgette, paprika en aubergine in plakken van ongeveer 1 cm.
  3. Strooi een heel klein beetje komijnpoeder op één kant en grill de groente ongeveer 2,5 minuut per kant totdat je een mooie grilstreep ziet. Ná het grillen kun je eventueel peper, zout of een beetje olie toevoegen.
  4. Beleg het broodje hamburger met een klein beetje ketchup, tomaat, de sappige groentes en eventueel een friszure saus.
Next article