Home » Eten » Gezond en lekker eten door meal planning
Trends

Gezond en lekker eten door meal planning

Eten bereiden
Eten bereiden

Koken met weinig ingrediënten is hun ding. Zij geloven heilig in het principe van meal planning. Volgens de foodbloggers van Chickslovefood de makkelijkste en goedkoopste manier om verantwoord én lekker te eten.

Geschreven door Marjolijn Westerlaken

Elise Gruppen en Nina de Bruijn ontmoetten elkaar tijdens hun Masterstudie Media en Journalistiek en werden vriendinnen. Al gauw kwam ze erachter dat zij een gezamenlijke passie hadden: koken en eten.

Eindeloze boodschappenlijstjes, etentjes en kooksessies volgden toen Nina en Elise gingen samenwonen. Beiden hebben het culinair genieten met de paplepel ingegoten gekregen. Nina had als kind al een eigen moestuin en hielp haar moeder vaak bij het koken.

Mensen kunnen zich met ons identificeren, omdat wij op een persoonlijke manier schrijven.

Haar beide grootouders hadden een boerderij. Ook Elise hielp van jongs af aan in de keuken en familie van haar heeft een viswinkel. Chickslovefood was één van de eerste foodblogs in Nederland. Waar danken zij hun succes aan?

“Wij zijn zes jaar geleden gestart met onze blog en we hebben het gelijk serieus aangepakt, in al die jaren hebben wij iedere dag een recept gepost en soms zelfs twee keer op een dag. Mensen kunnen zich met ons identificeren, omdat wij op een persoonlijke manier schrijven.

Daarnaast vinden wij het een sport om zo min mogelijk ingrediënten te gebruiken voor onze recepten. Daardoor zijn ze zo makkelijk in gebruik.  Al onze ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Dat spreekt drukke mensen aan. ”

Meal planning

Verantwoord en lekker eten gaan prima samen mits je de juiste keuzes maakt. Dat betekent dat je op de momenten waarop je het niet zo druk hebt, plant wat je gedurende de hele week wilt eten.

Deze manier van je maaltijd plannen is ontstaan toen Nina en Elise zelf moeder werden en hun leven een stuk hectischer werd. “Wij maken een planning voor de hele week en laten dan de boodschappen bezorgen.

In het weekend bereiden wij veel maaltijden voor. Door te plannen zijn de gerechten gezonder. Je stelt je maaltijden veel bewuster en op een gevarieerde manier samen. Ook zijn er minder verleidingen.

Je gooit niet een pizza in de oven als de ovenschotel klaarstaat in de ijskast. Bovendien is het goedkoper om in een keer boodschappen te doen voor de hele week.”

“Door te plannen zijn de gerechten gezonder. Je stelt je maaltijden veel bewuster en op een gevarieerde manier samen.”

Eet wat bij je past

De foodbloggers vinden het belangrijk dat je eet wat bij je past. Zelf eten ze ook gewoon pasta en brood. Kunstmatige toevoegingen doen ze niet aan. Hoe zit een gemiddelde dag qua gezond en lekker eten eruit? 

Nina: “Meestal begin ik de dag met een groene smoothie van avocado of spinazie, peer en bananen. Het ligt er een beetje aan wat er in huis is. Tussendoor eet ik wat rozijnen en ongezouten noten.

Ideeën voor nieuwe recepten ontstaan ook spontaan als wij naar de inhoud van onze ijskast kijken.

De lunch kan heel wisselend zijn: soep, salade of een boterham met kaas als ik weinig tijd heb. Vandaag gaan Elise en ik bijvoorbeeld een quesadilla wrap uitproberen met mozzarella, tomaat en courgette.

In de middag eet ik meestal nog even een appel of wortel. Mijn favoriete avondgerecht op het moment is zoete aardappelen en kabeljauw. Inspiratie voor onze recepten halen wij overal vandaan: buitenlandse tijdschriften, restaurants of een avondje eten bij een vriendin. Ideeën voor nieuwe recepten ontstaan ook spontaan als wij naar de inhoud van onze ijskast kijken.”

Zondigen

Van maandag tot zaterdag wordt er verantwoord en lekker gegeten door Nina en Elise. Toch hoort snoepen er ook bij. Vandaar dat zij iedere zondag een recept plaatsen in hun Sinners Sunday-rubriek: een zoet recept met zoveel mogelijk roomboter en suiker.

“Juist als je ook snoept, hou je het beter vol. Het belangrijkste is dat je met mate en gevarieerd eet, zo nu en dan beweegt en vooral niet alles laat. Je leeft maar een keer, dus neem alsjeblieft dat wijntje of stukje taart.“

Next article