Home » Feestdagen » De 10 leukste kerstmarkten van Europa
Europa

De 10 leukste kerstmarkten van Europa

Luister je al sinds eind oktober kersthits en kun je niet wachten tot de gezelligste periode van het jaar weer begint? Kun je eindeloos struinen over kerstmarkten? Dan is dit lijstje voor jou! Hieronder vind je de leukste kerstmarkten van Europa.


1. Innsbruck: kerst in de hoofdstad van de Alpen.

Innsbruck staat bekend om zijn sprookjessteeg: in december komen er allerlei bekende sprookjesfiguren kijken vanaf erkers en gevels van de Kiebachgasse. Ook voor glühwein, ambachtelijke kunstwerkjes en wolwaren ben je bij Innsbruck aan het goede adres, er zijn namelijk maar liefst zeventig marktkramen. Vanaf het uitzichtsplatform heb je een mooi uitzicht over de daken van de kramen. Innsbruck is dé plek voor een traditionele en romantische kerst in de Alpen.

Wanneer? Van 15 november tot en met 23 december.

De kerstmarkt is dagelijks geopend van 11:00 tot 21:00.

2. Italiaanse sferen op de kerstmarkt van Bologna

Begin je al te watertanden bij het idee van verse marsepein, fruit gedipt in chocolade of Torrone nougat gemaakt van honing en noten? Op de kerstmarkt van Bologna kan de zoetekauw zich helemaal uitleven. Bologna is de studentenstad van Italië, waardoor de sfeer altijd levendig en gezellig is. Loop langs de kraampjes met zicht op de Cattedrale Metropolitana di San Pietro en strijk aan het eind van de dag neer in een restaurantje voor een echte Italiaanse pizza. Buon Natale!

Wanneer? Van 20 november tot 6 januari

3. Praag: kerst in winter wonderland

De oude pleinen van Praag veranderen tijdens de donkere dagen in een mega winter wonderland. De beste kerstmarkten van Praag vind je aan het Wenceslausplein en het Staroměstské náměstí (Oudestadsplein). Het oud historisch centrum van Praag is altijd al bijzonder sfeervol, maar de kerstmarkt maakt het een extra sfeervol geheel. Naast bloedworst en peperkoek is karper een typisch Tsjechische kerstdelicatesse. Probeer daarnaast ook trdelnìk: een cake gemaakt van koekjesdeeg, kaneel en suiker.

Wanneer? Van 1 december 2018 tot 6 januari 2019

4. Internationaal kerstfeest in Manchester

In Engeland vind je geen betere kerstmarkt dan de kerstmarkt in Manchester. Waarom? In Manchester staan tijdens de kerst maar liefst 350 kraampjes met allerlei internationale kerstspecialiteiten. Denk aan Hongaarse goulash, Duits bier, gluhwein en bratwurst. Uiteraard vergezeld door een berg kerstversiering en honderden lichtjes.

Wanneer? Van 10 november tot en met 20 december 2018.

5. Straatsburg: de kersthoofdstad van Frankrijk

Sinds 1570 is Straatsburg al de kersthoofdstad van Frankrijk. Volgens traditie staat er op Place Kléber de inmiddels beroemde dertig meter hoge kerstboom. In het historische centrum vind je driehonderd kerstkraampjes, verspreid over elf pleinen. Hier vind je onder andere delicatessen uit de Elzas zoals wijnen, ambachtelijke bieren en zoete lekkernijen van de bakkers uit de omgeving. Finland is het thema van 2018, hierdoor zijn er naast de producten uit de Elzas ook traditionele producten uit Finland te vinden. Denk aan zalm, Elandworst, dierenhuiden en een Finse tent. Pluspunt: vanaf Nederland rij je in zes uur naar Straatsburg.

Wanneer? Van 23 november tot 30 december 2018

De kerstmarkt is dagelijks geopend van 11:00 tot 20:00.

6. Dicht bij huis: de kerstmarkt in Keulen
Liever wat dichter bij huis blijven? Dan is de kerstmarkt in Keulen een goede optie! Veel pleinen staan vol kraampjes, maar ook in de straten eromheen is wat te beleven. De mooie kerstverlichting en de imposante Domkerk maken het plaatje compleet. Verder is er aan bratwurst, gluhwein en speciaalbier geen gebrek.
Wanneer? Van 26 november tot 23 december 2018.

7. Gekruide wijn en zijden sjaals uit Boedapest

Een bezoek aan de grote kerstmarkt op het Vörösmarty plein mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Boedapest. Ook kun je er kennismaken met de lokale Hongaarse keuken. Zo is er goulash, forralt bor (gekruide wijn) en gevulde koolbladen te proeven. Op de markt kun je terecht voor speelgoed, houtsnijwerk en handgeschilderde zijden sjaals als kerstcadeaus. De imposante gebouwen, sfeervolle koffiehuizen en charmante straatjes maken het geheel compleet.

Wanneer? 9 november 2018 tot 1 januari 2019

8. Kopenhagen: Deens kerstfeest met Russisch tintje

Het grote familiepark Tivoli staat in het centrum van Kopenhagen. Elk jaar vindt er een grote sprookjesachtige kerstmarkt plaats. Voor het tweede jaar op rij wordt er een Russisch tintje aan de kerstmarkt gegeven, onder andere door een Tivoli versie van de Basilicuskathedraal in Moskou. Daarnaast is het park sfeervol verlicht, zijn alle attracties open en zijn er kraampjes met kerstdecoraties en Deense lekkernijen.

Wanneer? 17 november tot 31 december 2018

9. Schaatsen op het Muntplein in Brussel

De kerstmarkt van Brussel is niet te missen: de markt is al van veraf te spotten door het reuzenrad met maar liefst 18.000 lampjes. Op de kerstmarkt staan meer dan 240 kraampjes. Hier vind je alles van kerstdecoraties tot lekkere hapjes. Liever actief bezig? Ga dan schaatsen op het Muntplein. Ook staat er een prachtig verlichte kerstboom op de Grote Markt en zelfs de statige panden aan het plein zijn in december schitterend verlicht.

Wanneer? 30 november 2018 tot 6 januari 2019

10. Traditionele kerstsferen in Hamburg

Traditie is in Hamburg erg belangrijk, er hangt dan ook een traditionele kerstsfeer op de vijftien kerstmarkten van de stad. Er worden bijvoorbeeld geen producten zoals mobiele telefoonhoesjes of popcorn aangeboden. In Hamburg krijgen de wegen elk een ander thema. Zo is de Spielzeuggasse de plek voor gezinnen met kinderen en de Naschgasse de plek voor liefhebbers van eten. Hoogtepunt zijn de kerstoptochten met historische koetsen op de vier zaterdagen voor kerst.

Wanneer? 26 november tot 29 december 2018

De kerstmarkt is dagelijks geopend van 11:00 tot 21:00.

Let wel op: 25 december zijn veel kerstmarkten gesloten!

Next article