Skip to main content
Home » Feestdagen » De 6 leukste uitjes tijdens de wintermaanden
Feestdagen

De 6 leukste uitjes tijdens de wintermaanden

Wil je er deze winter opuit? Wat dacht je van deze zes leuke uitjes?


Kerst vier je in Zuid-Limburg

Santa's Village

Het wordt weer kouder en het schemert steeds vroeger. Tijd voor de open haard, kaarsjes en gezelligheid. En de unieke kerstsfeer in de Zuidelijkste provincie van Nederland! Want tegen het einde van het jaar verandert Zuid-Limburg in dé kerstregio van Nederland.

Valkenburg, de kerststad van Nederland

Het gerucht gaat trouwens dat de Kerstman eigenlijk uit Valkenburg aan de Geul komt. Ieder jaar wordt het Zuid-Limburgse geulstadje omgetoverd tot Kerststad Valkenburg en mag zich in 2018 European City of Christmas noemen.

Ondergronds en bovengronds

Ondergronds, in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot, kun je de unieke kerstmarkten bezoeken.

Laat je verrassen door de aansprekende entourage van het ondergrondse mergel gangenstelsel en geniet onderweg niet van alleen vele leuke stands met kerst- en cadeauartikelen, maar ook van indrukwekkende wandschilderingen, sculpturen, een unieke 18de eeuwse kapel, oude ambachten en gezellige horecagelegenheden. In het ondergrondse MergelRijk kom je terecht in een wereld vol kerstminiaturen. In Winter Wonderland beleef je de Sprookjesachtige zandsculpturen in de Wilhelminagrot. Zorg er wel voor dat je op tijd weer boven de grond bent voor de sprookjesachtige Christmas Fairytales Parade van verlichte praalwagens en dansers in prachtige kostuums. Trek gekregen? De culinaire wandeling Route d’Amuse brengt je langs de beste restaurants van Valkenburg.

Ontdek de unieke winterse sfeer in het Heuvelland

Het schitterende vijfsterren landschap, kerststalletjes, Bourgondisch genieten, kribkes, een Mariagrot met kruisbeeld en heel veel lichtjes. Onderneem een winterwandeling via één van de schilderachtige routes.

Geniet van winters Parkstad

Het dynamische Parkstad Limburg is een regio die bol staat van de contrasten. Nieuw is het winterfestival ‘Wintertijd’ in Heerlen. Bewonder ook Kerstwereld Rolduc in Kerkrade bij het grootste abdijcomplex van de Benelux of maak een nostalgische rit met de Kerst Expres over de Miljoenenlijn.

Beleef de kerst in historisch Sittard!

De historische binnenstad van Sittard verandert iedere winter in een betoverende en intieme winterstad. Met o.a. het Limburgs Kerstcircus, een theaterwandeling en de culinaire Amuse tocht Sittard.

Overnachten in de Kerstregio van Nederland

In de kerstperiode is er in Zuid-Limburg zó veel moois dat wij je willen laten zien en ervaren; daar kun je beter een paar dagen extra voor uittrekken. Er zijn diverse verblijfsmogelijkheden met een grote diversiteit aan prijsklassen en faciliteiten.

Meer weten over Kerst in Zuid-Limburg?

www.kerstinzuidlimburg.nl


Kröller-Müller: 80 belangrijke aanwinsten voor 40 Nederlandse musea in één tentoonstelling!

Op initiatief van de Vereniging Rembrandt organiseert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Als kunst je lief is. Voor één keer zijn ruim 80 belangrijke aankopen van 40 Nederlandse musea bijeengebracht die de afgelopen 10 jaar mede zijn verworven met steun van de Vereniging. Als kunst je lief is toont de volle breedte van de museale aankopen: van een 3000 jaar oud Egyptisch beeld uit het Allard Pierson Museum in Amsterdam tot een schilderij van Neo Rauch uit Museum de Fundatie in Zwolle dat 2 jaar geleden nog in het atelier van de kunstenaar stond.

Feest van onverwachte ontmoetingen

De tentoonstelling is een feest van onverwachte ontmoetingen van kunstwerken en objecten die met grote zorg zijn geënsceneerd. Zo hangt een 16de-eeuws Bijbels historiestuk uit het Stedelijk Museum in Alkmaar naast een foto van Andreas Gursky uit 2007 uit het Stedelijk Museum te Amsterdam en is een prototype stoel van Rietveld uit de collectie van het Centraal Museum in Utrecht geflankeerd door een schilderij van Alma-Tadema uit het Fries Museum in Leeuwarden.

Gedeelde liefde voor het openbaar kunstbezit

De boodschap die de tentoonstelling uitdraagt zou de grondlegster van het Kröller-Müller Museum, Helene Kröller-Müller (1869-1939), zeer hebben aangesproken. Zij wijdde haar leven aan het bijeenbrengen van een spectaculaire collectie moderne kunst en aan het realiseren van ‘haar’ museum, dat ze schonk aan de gemeenschap. De Vereniging Rembrandt steunt Nederlandse musea bij belangrijke kunstaankopen en maakt zich sterk voor het behoud van het openbare kunstbezit. De Vereniging Rembrandt heeft sinds haar oprichting in 1883 bijgedragen aan de aankoop van vele belangrijke en inmiddels onmisbare werken die nu voor iedereen toegankelijk zijn.

Een perfect dagje uit

Het Kröller-Müller Museum ligt midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en wordt internationaal geroemd vanwege zijn toonaangevende collectie: de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld, maar ook topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. In een van de grootste beeldentuinen van Europa staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars.

Het Kröller-Müller Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag en op feestdagen (m.u.v. 1 januari) van 10 uur tot 17 uur, de beeldentuin sluit om 16.30 uur. ‘Als kunst je lief is‘ is t/m 3 februari 2019 te zien.

Voor tickets en meer informatie: www.alskunstjeliefis.nl. Kijk ook op www.alskunstjeliefis.nl/agenda voor de exclusieve avondopenstellingen en het publieksprogramma.


Wintertijd in het Bakkerijmuseum

In de schatkamers van de bakker hangt de sfeer van vroeger en de geur van verse koek. Levendig en gastvrij voor jong en oud. Met enthousiasme, kennis en kunde van de bevlogen bakkers wordt u ontvangen.

Foto: Duco de Vries www.ducodevries.nl Duco.fotografieplanet.nl 06-22329270

Ook voor volwassenen is het ook hét adres voor een lekkere en interessante informatie over bijna vergeten historische bakkerstechnieken! Een heerlijk geurig feest van herkenning.

Het Bakkerijmuseum van Medemblik beweegt mee met de seizoenen. In deze koude maanden worden er weer vele ouderwetse lekkernijen gemaakt, na de speculaasgeur van Sinterklaas volgt de geur van verse weihnachtsstollen, tulband en banketkransen.  Taaitaai, pepernoten, chocoladeletters, kerstkransen, chocolade hulstblaadjes en kerstbonbons worden allemaal op de historische wijze gemaakt! Veel van de technieken worden niet meer geleerd en van sommige valt zelfs te zeggen dat zij bijna nergens anders meer te zien zijn. De lekkernijen kennen een eeuwenoude geschiedenis en zijn onderdeel van een rijke traditie aan gebruiken rond de feestdagen… De bakker demonstreert daarom niet alleen hoe ze gemaakt worden, hij vertelt er ook graag over! Kortom voor alle professionele en hobbybakkers is de komende tijd een uitgelezen mogelijkheden om wat fijne kneepjes van het oude ambacht te leren. Het tempreren, tableren en couvreren zal na afloop voor u geen geheim meer zijn. U zult alles te zien, horen, ruiken en proeven krijgen te midden talrijke unieke historische voorwerpen.

Op oudejaarsdag zullen er heel veel appelflappen, appelbollen en beignets gemaakt worden, dan rusten we 1 januari een dagje uit maar daarna zijn we tot en met 6 januari elke dag weer volop bezig. Na de geslaagde proef vorig jaar is ook in 2019 op veler verzoek het  museum ook de weekenden (inclusief de vrijdag) in januari en februari geopend.

Kijk voor meer informatie op www.deoudebakkerij.nl of bel 0227-545014.


Winter op het Muiderslot

Muiderslot tijdens de wintermaanden: sneeuw op de torens en kantelen.

Onder de rook van Amsterdam ligt het best bewaarde en stoerste middeleeuwse kasteel van Nederland: Rijksmuseum Muiderslot. In de donkere dagen voor kerst en in de kerstvakantie zijn er diverse warme winteractiviteiten. Kom langs en dompel in je onder in kerstmuziek, theatervoorstelling, speciale winterse rondleidingen of een workshop ‘kersttruitjes breien’. Leuk voor jong en oud!

Activiteiten Kerst

  • Goed in kerststemming komen kan met wereldkoor ‘Noot voor Noot’. Zij zingen kerstliederen in het kasteel op zondag 16 december 2018. Gratis voor alle bezoekers met een geldig entreebewijs.
  • Wat is een kerst zonder ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens? Op woensdag 19 december wekt Ashley Ramsden van The English Theatre dit magische kerstverhaal tot leven in de Ridderzaal van het Muiderslot. De voorstelling is in het Engels. Kaartjes zijn te koop via www.muiderslot.nl
  • Brei je eigen kerstversieringen voor in de kerstboom tijdens een speciale workshop op 23 december onder leiding van Club Geluk: kom ook en brei je eigen mini kersttruitje of kerstsjaaltje. Leuk voor jong en oud! Gratis voor alle bezoekers met een geldig entreebewijs, reserveren niet nodig.
  • Winterse rondleidingen: in de kerstvakantie (22/12 t/m 6/1) vinden elke dag winterse rondleidingen plaats door de Gouden Eeuw route van het kasteel. Hoe leefde men vroeger op zo’n kasteel? Werd er ook kerst gevierd? En wat stond er dan zoal op tafel? Kaartjes voor de winterse rondleidingen zijn gratis en kunt u boeken tijdens uw bezoek aan het kasteel. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Praktische informatie
Het Muiderslot is in de winter geopend in de weekenden van 12 tot 17 uur. In de kerstvakantie is het kasteel dagelijks open van 12 tot 17 uur. Gesloten op 25 december, 31 december en 1 januari. Je vindt het Muiderslot op Herengracht 1 te Muiden.

Kijk voor informatie over toegangsprijzen, bereikbaarheid, parkeren en meer op www.muiderslot.nl


Extravagantste expositie tot nu toe in Cube design museum

Cube design museum in Kerkrade opende op 22 september 2018 de extravagantste expositie tot nu toe. In ‘LUXE? Veranderende verlangens’ vergaap je je aan de meest exclusieve luxe-objecten: een limited edition handtas van Hermès, de zigzag chair van Rietveld en een zeer kostbaar horloge van het Zwitserse merk Hublot. Maar deze expositie gaat verder dan dat, want na je bezoek zal je visie op luxe nooit meer hetzelfde zijn.

In de expositie LUXE? prikkelen dure, schaarse en authentieke objecten je diepste verlangens… of toch niet? Ben je slecht ter been, dan is comfortabel wandelen met een interactieve robotrollator pure luxe. Realdoll Robin neemt gevoelens van eenzaamheid weg en hoe strak en stijlvol de zigzag chair van Rietveld er ook uitziet, misschien is een uurtje in een hangmat van IKEA wel jouw ultieme luxemoment. Aan de hand van de meest onverwachte, revolutionaire en spraakmakende ontwerpen neemt deze expositie je mee op een persoonlijke ontdekkingstocht naar jouw idee van luxe.

De nieuwe luxe

Cube ontwikkelde deze omvangrijke expositie samen met designjournalist en gastcurator Jeroen Junte. De verrassende objecten stellen bezoekers voor prikkelende vragen, lastige dilemma’s en persoonlijke afwegingen omtrent het thema luxe. De expositie sluit af met een blik naar de toekomst: de nieuwe luxe. Hiervoor deelden vijf experts hun toekomstvisies over de thema’s wonen, zorg, voeding, werk en mobiliteit. Deze vijf scenario’s vormen de basis voor een designchallenge voor jonge ontwerpers: tijdens de expositie worden zij uitgedaagd tot het ontwikkelen van objecten passend bij deze voorspellingen.

Over Cube design museum

Cube design museum, gevestigd op het Museumplein te Kerkrade, is een plek voor innovatie, (inter)nationaal design en co-creatie met de bezoekers. Cube richt zich op design ‘for human needs’: hoe zet je ontwerp in voor menselijke behoeften, zoals gezondheid, voedsel, onderdak, veiligheid etc. Cube laat niet alleen design zien; het is ook een plek waar kennis wordt gedeeld en nieuwe inzichten tot leven komen. Bezoekers ontdekken het verhaal achter het ontwerp, van brainstorm tot prototype. Elk jaar biedt de instelling onderdak aan 30 studenten en ontwerpers die daadwerkelijk het designproces doorlopen vanaf de behoefte tot de uiteindelijke uitwerking. Bezoekers worden hierin aangespoord mee te denken en werken waardoor het draait om co-creatie.

De expositie ‘LUXE? Veranderende verlangens’ is te bezoeken tot en met 14 april 2019.

Cube design museum
Museumplein 2
6461 MA Kerkrade
T +31 45 567 6010
E: [email protected]
www.cubedesignmuseum.nl


De kerstopstelling bij Kasteel en Landgoed Middachten

Kasteel en Landgoed Middachten hebben een rijke en lange historie vanaf 1190 en zijn nog steeds in particulier bezit; inmiddels gerund door de vijfentwintigste generatie. Middachten is een cultureel landgoed met een voor Nederland uitzonderlijk karakter.

Kerst in Middachten
Foto: Marc Pluim

Tijdens onze kerstopenstelling verrassen we de bezoekers met uitbundige kerstversieringen, prachtige bloemstukken en muziekoptredens in de eeuwenoude vertrekken van het kasteel.
De intieme kerstmarkt in het koetshuis en bijgebouwen met onder andere handgemaakte kunst- en streekproducten biedt een ruime keus aan kerstcadeaus. Alle dagen is er kerstmuziek, knapperende houtvuren, glühwein en echte kaarsjes die de vensters verlichten. Kinderen kunnen hun eigen broodjes bakken op een vuur.

Kasteel Middachten, woensdag 12 t/m zondag 16 december 2018, 12.00-20.00 uur.

Middachten.nl

Next article