Skip to main content
Home » Feestdagen » De ideale balans tussen champagne en gerecht
Champagne

De ideale balans tussen champagne en gerecht

Sprankelende momenten vragen om champagne. Directeur van Moët Hennessy Bob Bron en chefkok Peter Lute doen enkele wijn-spijs suggesties.


“Champagne is een elegante drank die je kunt zien als een ballerina. Daar zet je geen sumoworstelaar tegenover”, zegt Bob Bron in Peter Lute’s restaurant De Kruidfabriek. Hij heeft de chefkok gevraagd om gerechtsuggesties bij vijf champagnes die hij schenkt ter inspiratie.

1. Moët & Chandon Impérial Brut

“Impérial Brut is een droge, strakke wijn waarin je citrus proeft, grapefruit, een beetje peer en iets broodachtigs dat aan een brioche doet denken. Het is een geschikte wijn voor elk moment van de dag”, vertelt Bron. Jean-Rémy Moët, een goede vriend van Napoleon Bonaparte, gaf zijn wijn de naam “Impérial” als eerbetoon aan de keizer.

Schaal- en scherpdieren zijn goede vrienden van deze champagne. Peter Lute pleit voor oesters. Impérial Brut is daarmee niet alleen geschikt voor overdag maar ook voorafgaand aan een diner.

Bob Bron proeft één van zijn champagnes

2. Veuve Clicquot Brut

Veuve Clicquot is een relatief volle champagne. Hij is vineus, en daarmee doelt Bron op zowel de volheid als de power en de krachtige afdronk. In tegenstelling tot champagnes zoals Moët Brut, is de Veuve volgens de directeur minder geschikt om hoogzomer te drinken en lekkerder als het wat kouder is. Het liefst zet je ‘m in als aperitief en bij een gerecht.

Lute: “De Veuve Clicquot kan best vlees met een wat meer uitgesproken smaak, zoals lam. Ook lichtgerookte vis -een Nederlandse kweekforel of tarbot- doet het hier goed bij. Kwartel kan eveneens.”

3. Moët & Chandon Vintage 2009

De Vintage 2009 is een champagne waar je even goed voor moet gaan zitten, vindt Peter Lute. Waar de meeste champagnes geen oogstjaar hebben omdat ze bestaan uit wijn van verschillende jaren om een constante kwaliteit te waarborgen, geldt dat niet voor deze Vintage-variant bestaat alleen uit wijn van 2009, een bijzonder goed champagnejaar.

Champagne is een elegante drank die je kunt zien als een ballerina.

De chefkok serveert er een gerechtje met krab bij, met onder meer avocado en Granny Smith-appel. “Coquilles zijn een optie, net zoals rode mul of een mooi stuk verse witvis. Kun je kabeljauwwangetjes krijgen, helemaal geweldig. Maar vermijd vette vis zoals zalm. Daar kan de champagne niet tegenop.”

4. Veuve Clicquot Vintage Rosé 2008

De rosévariant van Veuve Clicquot uit 2008 heeft een zweem van rood fruit zoals bosbes en aardbei. Ook deze champagne is krachtig genoeg als duo met lamsvlees. Lute: “Het randje vet zou ik eraan laten voor de smaak, maar niet eten. Dat is too much met deze champagne. Patrijs en kwartel vind ik er ook aanraders bij. De ingrediënten van een blanquette de veau (een kalfsragout) zijn te overwegen, maar wel zonder room en roux. Een lichte jus zou top zijn.”

5. Dom Pérignon Vintage 2006

Dom Pérignon is een heerlijke champagne die bij het rondwalsen in de mond een silky gevoel geeft, zoals Bron het noemt. “Je blijft ‘m heel lang proeven.”

Er zijn dinergasten in de restaurants van Peter Lute die de Dom Pérignon het liefst de hele avond drinken. Een goede chef houdt daar rekening mee. “Kies als het wat decadenter mag eens voor kaviaar en rauwe walnoot hierbij, je weet niet wat je proeft. Ook een heel lichte smaak van bloemkool of aardpeer, in een crème, is hemels met deze champagne.”

Next article