Home » Feestdagen » Feestdagen volgens chef Ron Blaauw
Culinair

Feestdagen volgens chef Ron Blaauw

Chef Ron Blaauw (eigenaar van o.a. Ron Gastrobar) vertelt over hoe hij zijn feestdagen beleefd. Staat hij ook dan veel in de keuken? Of juist niet? Je leest het hier!


De feestdagen, wat betekenen deze voor jou?

“De kerstdagen spendeerde ik vanaf mijn 17e al een soort van in de keuken. Samen met het team maakten we het dan zo leuk mogelijk. Ik ging wel tussendoor even naar huis hoor, om met m’n gezin te zijn. Ik ben ook een tijd dicht geweest tijdens kerst, maar dat voelde heel raar. Ik zie Kerstmis denk ik ook als een afsluiting, waarbij je terugblikt op het afgelopen jaar. December is vaak de drukste maand van het jaar en dan is kerst gewoon een mooie afsluiter. Tijdens de kerstdagen zelf is de druk minder hoog, want we serveren dan een vast menu. Nu vier ik Kerst meer thuis met ouders en rest van de familie, thuis of uit eten.

Heb je bepaalde tradities in de keuken tijdens Kerstmis?

Nu ik erover nadenk, ja! Meestal halen we op eerste kerstdag Chinees met het team. Dat doen we bij alle zaken. En op tweede kerstdag pakken we uit en koken we voor onszelf een vier of vijf gangen menu met het personeel. Een andere eetbare kersttraditie is de zelfgemaakte kerststol van mijn moeder. Dan rook het hele huis ernaar als ze het uit de oven haalde, heerlijk. Dat at ik als kind altijd bij het ontbijt, maar meestal was die voor die tijd al op. En naast die kerststol had ze dan altijd roomboter in de vorm van een kerstboom op tafel staan.

Een voorgerecht met kreeft, inspiratie voor tijdens de feestdagen?

Wat herinner je je nog meer van je kerstdagen als kind?

“Mijn broer en ik kregen met Kerst altijd nieuwe nette kleren. En ik herinner me natuurlijk de cadeautjes onder de boom. En het kerstontbijt. Opa en oma die kwamen langs of we gingen bij hun op bezoek om met z’n allen groots te ontbijten. ’s Avonds aten we altijd konijn. We zijn een enkele keer naar de kerstmis in de kerk geweest, maar mijn vader viel vaak in slaap, dus op een gegeven moment hebben we dat maar gelaten.”

Sta jij met kerst echt alleen maar in de keuken of ben je ook deels thuis met het gezin?

“Nou, ik doe meestal een rondje langs de zaken en met het kerstonbijt ben ik altijd thuis met het gezin. De laatste jaren gaan we met mijn broer en moeder samen uit eten of iets dergelijks op een van de twee kerstdagen. En dat wisselt ook hoor. Het is wat dat betreft wel echt een familiefeest bij ons thuis, we vieren het niet met vrienden.”

Het eerste wat in me opkomt is een croissantje met een plakje jong belegen kaas, filet americain en een gekookt eitje

Wat zijn je guilty pleasures qua eten?

“Het eerste wat in me opkomt is een croissantje met een plakje jong belegen kaas, filet americain en een gekookt eitje. Allemaal op de ene croissantje ja. Heerlijk! Vroeger was dat iets dat ik alleen met kerst at, maar nu eet ik het wel steeds vaker op zondag.”

Heb je leuke tips voor de hobby kok om met de kerstdagen groots uit te pakken?

“Ik vind dat het allemaal zo ingewikkeld wordt gemaakt voor kerst. Niet doen! Dat haalt toch al het plezier er vanaf? Eten hoeft niet versierd te worden met allemaal tierelantijnen om lekker te zijn. Koop gewoon een heel mooi product en hou het in z’n waarde. Neem bijvoorbeeld een hele ossenhaas of een mooie kip. Of lekker fazantjes in de oven. Dan heb je echt niet zo veel nodig om als een koning te eten, want zo’n product is op zichzelf al heel mooi.”  

Next article