Skip to main content
Home » Feestdagen » Kalfire: gebrand op innovatie, beleving en design
Sponsored

Het gebruik van openhaarden en houtkachels voor het verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe. Naast warmte is ook design en beleving belangrijke motivatie voor aanschaf.


avatar

Beijko van Melick

CEO van Kalfire

De decembermaand staat in het teken van samenzijn, feest, lekker eten en samen voor de openhaard met een lekker glaasje wijn. Beijko van Melick is CEO van Kalfire, een Nederlands familiebedrijf dat hoogwaardige gas- en houthaarden produceert.

Van Melick: “Een brandend vuurtje brengt  warmte en sfeer in de woonruimte en we merken dat het beeld hiervan ook onlosmakelijk is verbonden met december en de feestdagen. Het geeft toch een soort gevoel van ontspanning denk ik. Tenminste, die uitwerking heeft het op mij.”

Innovaties en beleving

Het bedrijf zet hoog in op technische innovatie en beleving. Van Melick: “Wij zien vuur als iets dat in het DNA van de mens zit. En dat DNA proberen wij te beroeren op een milieuvriendelijke wijze. Wij zien haarden dus niet per se als een verwarmingsbron, maar als een beleving.” Een voorbeeld van de combinatie innovatie en beleving is de Natural Spark Generator (NSG). Ofwel een natuurlijke vonken generator.

Van Melick: “Ik zat in een huisje in de Ardennen voor een houtvuur met een glaasje wijn in m’n hand een beetje te staren naar de vonkjes. Dat was zo’n genietmomentje dat ik dacht: waarom hebben we dat niet bij het gasvuur? Toen zijn we dat gaan ontwikkelen. Na veel prototypes gebouwd te hebben is het ons gelukt. De NSG-technologie zorgt ervoor dat vonkjes in een gesloten gashaard uit de brandende vlammen opstijgen en langzaam doven. Precies op de manier zoals dat ook bij een natuurlijk houtvuur gebeurt.


Natural Spark Generator zichtbaar in de haard

Van Melick heeft in 2010 de scepter over genomen van zijn ouders, die Kalfire begin jaren 80 hebben opgericht: “In 2010 toen heeft m’n vader een stapje terug gedaan. En dat vind ik nog steeds heel erg knap van hem: dat hij in de crisistijd zijn kindje wilde overdragen aan mij.” Zijn twee zussen zijn ook bij het bedrijf betrokken.

Toch was Van Melick in eerste instantie niet van plan om zich te mengen in het familiebedrijf toen hij Neyenrode net had afgerond, maar het liep toch anders. Van Melick: “Ik wilde heel graag naar het buitenland, naar Singapore bijvoorbeeld. Maar wat begon met invallen en af en toe een handje helpen eindigde uiteindelijk in volledige betrokkenheid.”

Design & Duurzaamheid

Naast innovatie en beleving focust het bedrijf zich op design en duurzaamheid. Volgens Van Melick draait het daarbij om de juiste balans tussen milieuvriendelijkheid en de strenge regels waaraan een haard moet voldoen enerzijds, en de beleving anderzijds.

Van Melick: “Onze gas- en houthaarden zijn voorzien van innovatieve verbrandingstechnieken waardoor ze milieuvriendelijk, duurzaam én zuinig zijn.
Wij kijken altijd naar de verbranding: wat is het verbruik en kan het nog zuiniger. Zo zijn zijn als eerste gekomen met een methode waarbij je minder gas verbruikt: de ecostand.” Tot slot produceert Kalfire energieneutraal qua stroomverbruik: ze hebben 750 zonnepanelen op het dak.

Next article