Skip to main content
Home » Feestdagen » Ron Blaauw zet zich in voor kinderen
Ambassadeur

Ron Blaauw zet zich in voor kinderen

Ron Blaauw is ambassadeur van SOS Kinderdorpen. Als vader van drie kinderen weet hij hoe belangrijk een veilig thuis is. Maar bovenal door zijn visie die hij weer van zijn eigen ouders heeft geleerd: elk kind moet kind kunnen zijn. Daarom steunt hij deze kinderhulp organisatie.


Waarom ben je ambassadeur geworden van SOS Kinderdorpen?

“Ik vind SOS Kinderdorpen een heel mooi goed doel. Ik deed een actie met ze -ging koken met kinderen- en toen ze me daarna als ambassadeur vroegen, zei ik: ik doe het. Ik krijg wel eens meer aanvragen of ik ergens ambassadeur van wil zijn, maar ik wilde iets heel moois kiezen dat echt bij me past.

Ik ben gek op kinderen, ik ben zelf vader van drie kinderen en ik heb een fantastische jeugd gehad. Dus ik weet hoe het is om een in warm bad op te groeien en vooral weet ik hoe cruciaal dat is. Hoe belangrijk je vader en moeder voor je zijn. Kinderen moeten kunnen opgroeien als kinderen.”

Waarom is familie zo belangrijk voor een kind volgens jou?

“Voor een kind is familie een veilige thuishaven. Als het goed is, is er thuis altijd iemand waar je op kan terugvallen, die je even knuffelt als je verdrietig bent. Thuiskomen bij je moeder met een kopje thee, dat is voor ons heel normaal. Maar als je je ouders hebt verloren, dan is dat niet normaal. Veel kinderen in Ghana bijvoorbeeld kennen dat niet, en dat vind ik heel schrijnend.”

Je bent vorig jaar in Ghana geweest om het werk van SOS Kinderdorpen te bezoeken, wat heb je daar gezien?

“De warmte van de SOS families, de moeders die voor de kinderen zorgden alsof het hun eigen kinderen zijn. Ik voelde gewoon dat er heel veel liefde was. De kinderen waren ook heel lief naar elkaar toe ook, ik kon echt zien dat ze gelukkig waren. En ze waren heel erg positief.

Ik vond het ook mooi om te zien hoe kinderen die al wat ouder waren, echt ook goed in de maatschappij terecht kwamen en naar de universiteit gingen. Ook heb ik de sloppenwijken gezien en de levensomstandigheden daar. Dat is dan wel echt even schrikken. Dat kinderen wel naar school gaan, maar als ze klaar zijn thuiskomen in een wijk waar ze geen riolering hebben.”

Wat heeft die ervaring met je gedaan?

“Ik vond het een hele bijzondere ervaring en wilde vooral iets doen. Dus ik heb met alle zaken meteen een kind geadopteerd die wij financieel ondersteunen vanuit Nederland. Doordat wij een kind zonder ouders sponsoren krijgt het een nieuw thuis in een van de SOS kinderdorpen waar het dan ook goede voeding, onderwijs en zorg krijgt. En dus een zo normaal mogelijke jeugd. Je adopteert het kind ook echt want je correspondeert ook met het kind en je blijft op de hoogte van elkaar. Dat is heel leuk.”

Betrek je jouw familie en je kinderen hierbij, gaan die mee?

Schoon water uit de kraan, een douche, een wc en naar school gaan- niet overal zo vanzelfsprekend zijn als in Nederland.  

“Ze zijn niet mee gegaan maar ik heb wel alle foto’s en de film laten zien en ze natuurlijk over alles wat ik daar heb gezien, verteld. Ze waren heel nieuwsgierig. Voor hun is het ook moeilijk voor te stellen dat heel veel praktische alledaagse dingen -zoals schoon water uit de kraan, een douche, een wc en naar school gaan- niet overal zo vanzelfsprekend zijn als in Nederland. Mijn jongste heeft over SOS al een spreekbeurt gehouden op school. Daarom wil ik met mijn familie de families daar steunen.”

En hoe kan dat bij SOS Kinderdorpen, families met families steunen?

“Het mooie is dat bij SOS Kinderdorpen families bij elkaar worden gebracht tijdens het jaarlijkse Families voor Families diner, waar de betrokken families elkaar ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en vooral  – wat ik leuk vind natuurlijk – waar de families samen koken.

Je kiest als familie een project waar je bijdrage aan besteedt en waar je dan alles over hoort; hoe het gaat, wat er precies wordt gedaan en wat het effect is op de kinderen. En het mooie is dat je ook je eigen kinderen er echt bij betrekt: je praat erover met ze, je doet dit echt samen. Het is heel bijzonder hoe kinderen hier al een mening over hebben.”

Bekijk hier het filmpje van Ron Blaauw waarin hij vertelt over SOS – Kinderdorpen

Lees meer over het ‘families voor families’ initatief van SOS Kinderdorpen op www.familiesvoorfamilies.nl

Next article