Skip to main content
Home » Goede Voornemens » Geld moet (niet te veel) rollen: het nut van een digitaal huishoudboekje
Sponsored

Aan het einde van je geld nog een stukje maand over? Je bent niet de enige. Janneke (41) ging dit jaar aan de slag met een digitaal huishoudboekje. “We hebben eindelijk meer inzicht én grip op onze financiën.” 

Waarom ben je gestart met een digitaal huishoudboekje? 

“Vanuit een behoefte om meer inzicht in onze financiën te krijgen. Mijn man en ik verdienen beiden goed, maar we merkten dat we eigenlijk weinig grip hadden op ons geld. En soms zelfs een stukje maand overhielden na het salaris. Geen prettig gevoel. Zeker niet gezien de huidige energieprijzen en andere grote, onverwachte uitgaven. Bovendien komen er over een paar jaar hogere kosten aan, als onze kinderen willen gaan studeren. Dan is sparen en helder hebben waar je je geld aan besteedt wel zo prettig. Begin 2023 besloten we dan ook om aan te slag te gaan met een digitaal huishoudboekje via Spendle.” 

Welk inzicht heeft het je geleverd? 

“Dat we best veel geld uitgaven aan zaken waarop je makkelijk kunt besparen. Denk aan eten thuis laten bezorgen en koffiedrinken of lunches buiten de deur. Op jaarbasis tikt dat echt behoorlijk aan. Verder hebben we meer inzicht gekregen waar we wél geld aan willen uitgeven. Zoals het maken van een mooie reis, sparen voor de studie van de kinderen en een nieuwe auto.” 


Hoe heeft het bijhouden van je inkomsten en uitgaven geholpen anders met je financiën om te gaan? 

“We overleggen veel meer bij grotere uitgaven. Verder zorgt het voor een bepaalde mate van bewustwording. Regelmatig vraag ik me nu af: is deze uitgave het waard? Laten we een pizza bezorgen of kan ik ook gewoon even naar de supermarkt fietsen voor een verse maaltijd? Het is heus niet zo dat we nooit meer iets leuks doen of niet meer buiten de deur eten. Maar we zijn ons meer bewust waaraan we ons geld spenderen.” 

Is dit aan te raden voor mensen die bewuster willen worden qua geld? 

“Absoluut! Je krijgt veel meer inzicht qua je inkomsten en uitgaven. Daarbij kun je concreet aan de slag met spaardoelen. Bovendien is de app heel toegankelijk en simpel in gebruik. Het is heel prettig om al je financiën in één handig overzicht te hebben, juist als je rekeningen bij verschillende banken hebt. Ook het inladen van de gegevens is een fluitje van een cent. Toegegeven, het rubriceren van al je uitgaven is eventjes monnikenwerk. Maar daarna wijst het zich vanzelf. Ook fijn: je kunt via de app makkelijk leren budgetteren. Ja, voor ons werkt een digitaal huishoudboekje enorm. We hebben nu echt meer grip op ons geld. Dat geeft een veel geruster gevoel!”

Meer informatie

Start nu met Spendle! Klik hier voor Webapp, Android en iOs App.

Next article