Home » Goede Voornemens » Hoe kun je in het jaar 2024 actief bijdragen aan het verkleinen van je CO2-voetafdruk?
Goede Voornemens

Hoe kun je in het jaar 2024 actief bijdragen aan het verkleinen van je CO2-voetafdruk?

De realiteit van klimaatverandering is onmiskenbaar, met de opwarming van de aarde die directe gevolgen heeft voor ons klimaat. Hier lees je niet alleen over de huidige situatie, maar ook over concrete stappen die je zelf kunt nemen. De stappen zijn op een rijtje gezet door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. 

Verminder vleesconsumptie van 6 naar 1 keer per week: 

Ongeveer 21% van de CO2-uitstoot van huishoudens komt voort uit dagelijkse voedsel- en drankgewoonten. Het telen van voedselgewassen en het houden van dieren vergt aanzienlijke energie, evenals het productieproces, verpakken, en vervoeren van voedingsmiddelen. Een effectieve manier om je impact te verminderen, is door vaker te kiezen voor vegetarische opties. Een nog grotere impact maak je door volledig plantaardig te eten. Voorkom ook voedselverspilling, aangezien dit niet alleen slecht is voor het milieu maar ook voor je portemonnee. 

Ruil vliegreizen in voor trein- of busreizen: 

Gemiddeld draagt vliegen voor ongeveer 9% bij aan de CO2-voetafdruk van huishoudens. Het lijkt wellicht mee te vallen, maar dit cijfer is verdeeld over alle Nederlandse huishoudens. Als je ervoor kiest om te vliegen, heeft dit direct een aanzienlijke klimaatimpact. Overweeg milieuvriendelijkere alternatieven zoals trein- of busreizen. Kies bestemmingen die bereikbaar zijn met duurzamer transport. 

Vervang auto’s door fietsen of openbaar vervoer: 

Het reizen met auto’s, fietsen, en het openbaar vervoer is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de klimaatbelasting van huishoudens. Het soort vervoermiddel dat je kiest, maakt een groot verschil. Kies voor duurzaam transport, zoals de (elektrische) fiets of het openbaar vervoer. Werk thuis, carpool met collega’s, en overweeg bij de aanschaf van een nieuwe auto een elektrisch model. 

Isoleer je huis in plaats van tochten te verhelpen: 

Ongeveer 17% van de CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden is te wijten aan energieverbruik in huis. Verbeter de isolatie om warmteverlies te verminderen en stap geleidelijk over op duurzamere energiebronnen. Overweeg zonnepanelen en bekijk de mogelijkheid van een hybride of volledige warmtepomp. 

Neem slimme energiebesparende maatregelen: 

Energie besparen is een kwestie van bewuste keuzes maken. Slimme besparingen, zoals het sluiten van deuren tijdens het stookseizoen, het verlagen van de verwarming ’s nachts, korter douchen, en het gebruik van energiezuinige apparaten, hebben aanzienlijke effecten op zowel je energierekening als je CO2-uitstoot. 

Beperk de aanschaf van nieuwe spullen: 

Ongeveer 12% van de CO2-uitstoot van een huishouden komt voort uit de productie en het transport van nieuwe spullen en kleding. Verminder je ecologische voetafdruk door bewust te consumeren: koop minder, kies voor tweedehands, deel, leen, en repareer. Door deze bewuste keuzes draag je bij aan het verminderen van de vraag naar nieuwe productie en de bijbehorende CO2-uitstoot. 

Next article