Skip to main content
Home » Goede Voornemens » Spaarkansen voor je portemonnee in 2024
Sponsored

De afgelopen jaren waren voor veel Nederlanders niet eenvoudig. Na de coronacrisis werd alles een stuk duurder dankzij inflatie. Extra zout in de geldwonden: de spaarrentes bleven laag en spaargeld smolt als sneeuw voor de zon.

Gelukkig ziet het er goed uit: het komende jaar biedt kansen voor je portemonnee. Eelco Habets, algemeen directeur van spaarplatform Raisin Nederland, legt uit: “De inflatie schommelt weer rond het streefniveau van twee procent, maar de rentes van de Europese Centrale Bank (ECB) zullen nog een tijdje een stuk hoger liggen. Een lage inflatie en hoge spaarrentes betekent: je spaarvarken kan al snel een paar pondjes erbij krijgen in 2024.”

Slim (be)sparen in 2024 

Maar hoe te besparen op uitgaven die niet snel zichtbaar zijn? Habets: “Over alles boven de tien of twintig euro denk je waarschijnlijk wel twee keer na. Maar een maand heeft dertig dagen, en zo wordt twee keer per dag een kopje koffie van drie euro al snel bijna tweehonderd euro!” Hetzelfde geldt voor abonnementen. “Negentien euro per maand is bijna 230 euro per jaar.” 

Slim sparen werkt met hetzelfde principe: kleine beetjes maken een enorm verschil. Verschuif tienduizend euro van je betaalrekening naar een spaarrekening met twee procent en dit levert begin 2025 maar liefst 200 euro meer rente op. Habets favoriete tip: knip spaargeld op: “Leg wat je een poos niet nodig gaat hebben opzij op een spaardeposito. Zo krijg je al snel weer een extra procent rente: nog eens 100 euro op iedere tienduizend euro. Ieder jaar weer!” 

Pensioenplanning  

De nieuwe aanstaande pensioenwet maakt het belangrijker om ook zelf te sparen en beleggen voor een pensioen. Habets geeft de volgende tips mee: “Heb je nog minstens tien jaar de tijd en jaarruimte en/of reserveringsruimte? Dan is pensioenbeleggen met belastingvoordeel waarschijnlijk de beste keuze. Heb je minder lang? Dan kan pensioensparen slimmer zijn.”  

Wanneer het belangrijk is om altijd bij het geld te kunnen of als er niet meer belastingvrij ingelegd kan worden, dan moet er in box 3 belasting betaald worden zodra boven de vrijstelling uitkomt. Beleggingen worden voorlopig een stuk zwaarder belast dan spaargeld. Habets vat samen. “Of je nu spaart of belegt voor je pensioen: belastingvrijstelling pakt altijd voordelig uit en helpt om mogelijke schommelingen in je pensioen onder het voorgestelde stelsel op te vangen. Maar dan kun je in beginsel niet bij je geld tot je de AOW-leeftijd
bereikt.” 

Meer informatie

Wie meer uit z’n spaargeld wil halen, kan terecht op de website raisin.nl/2024

Next article