Skip to main content
Home » Goedemorgen » Beter slapen begint bij de basis: het belang van een goed bed
Sponsored

Beter slapen? De basis is een goed bed. En dat is maatwerk, aldus Kim Huissen en Cidem Diktas, eigenaren van het duurzame beddenbedrijf COCO-MAT Nederland. “Kies voor een matras dat zich vormt naar je lichaam.”

Met welke slaapproblemen kloppen mensen vaak bij jullie aan?

Cidem: “Veel mensen hebben last van een hernia of scoliose. Ook nachtelijk zweten en onrustig slapen door de overgang zijn veelgehoorde klachten. Maar het grootste slaapprobleem? Een vol hoofd door een druk leven.”

Kim: “Inderdaad. Niet zo gek, want we leven in een drukke en veeleisende maatschappij. Dat maakt dat men vaak niet eens de tijd heeft voor 8 uur slaap. Wat we ook veel horen: nek- en rugpijn. Kantoor- en computerwerk belast je lichaam behoorlijk. Dat voel je niet alleen overdag, maar zeker ook ’s nachts.”

Met metaalvrije bedden heb je meer kans op een diepere slaap

Wat is de impact van een matras op onze nachtrust?

Kim: “Een goed bed lost niet al je problemen op, maar het kan slaapproblemen wél enorm verminderen. Als je niet goed ligt, word je sneller wakker ’s nachts. En dat niet alleen. Als je een zijslaper bent met brede schouders en je ligt op een keihard matras met een slecht kussen, dan ben je ‘s nachts niet ontspannen en is de bloedcirculatie niet goed. Met als gevolg dat je ‘s nachts niet voldoende herstelt en ’s ochtends niet uitgerust wakker wordt. Kies dan ook voor een matras dat zich vormt naar je lichaam, in plaats van andersom.”
Cidem: “Daarnaast is de onderkant van het bed essentieel. Het frame is wat jou letterlijk draagt in de nacht. Dat moet dus gedegen ondersteuning geven, net als je kussen. Maar bovenal: een goed bed is maatwerk. Ieder mens is anders, zowel qua lengte, gewicht als slaappositie. Allemaal zaken die meespelen bij welk bed en welk matras het beste bij jou past.”

Wat is de rol van materialen hierin

Cidem: “Een bed van synthetische stoffen maakt je al snel zweterig. Daardoor zal je ’s nachts sneller wakker worden en slaap je niet goed door. Natuurlijke materialen zijn meer ademend en dragen zo bij aan een betere nachtrust. Ook belangrijk: metaalvrije bedden. Die zijn vrij van elektromagnetische velden en schadelijke stoffen. Zo heb je meer kans op een diepere, rustige slaap.”

Nog andere tips om beter te slapen?

Kim: “Een vast avondritme kan helpen om dat volle hoofd meer uit te zetten. Bijvoorbeeld jezelf verzorgen met een lekkere olie of een warme douche nemen voordat je naar bed gaat.”

Cidem: “Mensen die overdag actief zijn, zijn betere slapers. Ook een gezond voedingspatroon is belangrijk, net als voldoende magnesium binnenkrijgen. De dag heeft dus invloed op je nacht!”

Next article