Skip to main content
Home » Goedemorgen » Het belang van je microbioom
Goedemorgen

Het belang van je microbioom

Onze darmen spelen een sleutelrol in het behoud van een goede gezondheid, maar dit wordt vaak onderschat. Volgens het MDL Fonds (voorheen Maag Lever Darm Stichting) is een goed functionerend darmmicrobioom cruciaal voor het welzijn van ons lichaam.

Hoewel de primaire functie van de darmen vaak wordt gezien als het verteren van voedsel, gaat hun invloed veel verder. Ze zijn essentieel voor verschillende vitale processen, waaronder de productie van vitamines en het versterken van ons immuunsysteem. Dit komt door het microbioom, een verzameling van miljarden micro-organismen, waaronder bacteriën, schimmels en virussen, die in onze darmen leven.

Een gezond microbioom betekent een goede balans tussen gunstige en minder gunstige bacteriën. Wanneer deze balans verstoord raakt, kunnen er diverse gezondheidsproblemen ontstaan. Een verstoord microbioom kan bijvoorbeeld het immuunsysteem uit balans brengen, wat mogelijk bijdraagt aan aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, allergieën en zelfs auto-immuunziekten zoals reuma.

De invloed van je darmen op je brein

De bacteriën in je darmen hebben niet alleen invloed op je lichamelijke gezondheid, maar ook op je gedrag en stemming. Dit komt doordat ze voortdurend signalen naar je zenuwstelsel sturen. Interessant is dat de communicatie tussen je darmen en hersenen een tweerichtingsverkeer is. Stresshormonen, zoals cortisol, kunnen de samenstelling van je darmmicrobioom beïnvloeden. Een bekend voorbeeld hiervan is hoe veel mensen last krijgen van verstopping of diarree vlak voor een belangrijke gebeurtenis of prestatie, als gevolg van stress.

Voeding: brandstof voor jouw microbioom

Een gezonde darm begint bij een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet. Wat we eten is namelijk de belangrijkste factor die de samenstelling van ons microbioom beïnvloedt. Onze bacteriën hebben immers hun eigen ‘menu’ en wat we kiezen om te eten, bepaalt welke bacteriën zich in onze darmen kunnen ontwikkelen. Een dieet rijk aan plantaardige producten zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen bevordert de groei van gezonde bacteriën. Door suikers en bewerkte voedingsmiddelen te verminderen, geef je je microbioom de ruimte om in balans te blijven.

Meer weten?

Wil je meer weten over het darmmicrobioom en hoe je je darmgezondheid kunt verbeteren? Luister naar de ‘Buikbelang’-podcast voor gesprekken met artsen en wetenschappers, en bezoek mdlfonds.nl voor uitgebreide informatie.

Next article