Home » Goedemorgen » Koffie uit regeneratieve landbouw: rijke smaak, rijke grond
Sponsored

Iedere koffieliefhebber weet dat de dag goed begint met een heerlijk kopje koffie. Maar eigenlijk wordt dat nog net een stukje beter met de juiste keuze in koffie: een duurzame afkomst draagt bij aan een betere wereld – en aan betere koffie.

Aan de oostkust van Brazilië strekt de regio Cerrado Mineiro zich uit: 170.000 hectare tussen Brasilia en São Paulo, wereldwijd bekend voor haar koffiebonen van hoge kwaliteit. Daarom werkt de Italiaanse koffiebrander illycafè juist daar al ruim dertig jaar samen met lokale producenten. Met de nieuwe Arabica Selection Brazilië Cerrado Mineiro koffie wordt die samenwerking nog verder uitgediept: het is de eerste 100 procent Arabica koffie die afkomstig is van gecertificeerde regeneratieve landbouw.

De regeneratieve landbouw streeft ernaar om de standaarden te matchen met de behoeften van lokale koffieboeren. Het is een nieuwe aanpak voor het telen van koffie. Land, water en biodiversiteit wordt beschermd en geregenereerd

Evenwicht in het ecosysteem  

Het doel van regeneratieve landbouw is het verbeteren van de bodemgezondheid en het opnieuw in evenwicht brengen van ecosystemen. Het omvat een reeks landbouwpraktijken – waarvan er vele nog worden bestudeerd – die voor elk landbouwgebied de beste praktijken definiëren om planten te bemesten en tegelijkertijd de bodem op natuurlijke wijze te regenereren in plaats van te verarmen, de uitstoot terug te dringen, de impact op de biodiversiteit te minimaliseren, en het bereiken van een juist evenwicht tussen mens en milieu. Het overkoepelende doel? De klimaatverandering in de hele keten van koffieproductie beperken, te beginnen bij de koffieteelt.  

De regenagri®-certificering brengt zowel voordelen mee voor lokale koffieboeren – met wie nauw is samengewerkt voor de totstandkoming van de regeneratieve landbouw – als voor duurzaamheid. Het vermindert de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, behoudt biodiversiteit en het komt de toekomstige productiviteit van de landbouwgrond ten goede. Het nieuwe regeneratieve model van illycaffè en de koffieboeren in Cerrado Mineiro verlegt de focus van de plant naar de bodem. Het draait om de bodem voeden, versterken en vruchtbaar en weerbaar maken. Dat zorgt weer voor een goede voeding van de koffieplanten en ook een vermindering van CO2-uitstoot. De methodes luisteren nauw naar de behoeften van de koffieboeren, waar ze ook zijn. De regeneratieve landbouw streeft ernaar om de standaarden te matchen met die behoeften.

Next article