Home » Goedemorgen » Uitgerust wakker worden? Pas je bedtextiel aan op je slaapbehoefte
Sponsored

Snel koud ’s nachts? Een lichte slaper? Of last van nachtelijk zweten door de overgang? Bij iedere slaapbehoefte past ander beddengoed. En dat kan een groot verschil maken op de kwaliteit van je nachtrust. Want we besteden doorgaans wel veel aan voeding en beweging, maar hier wordt slapen nog vaak vergeten.

Dat een goed bed invloed heeft op je nachtrust, is niets nieuws. Maar wist je dat beddengoed een belangrijke rol speelt bij de kwaliteit van je slaap en een gezonde levensstijl, aldus Henriëtte van Beynum van Beddinghouse, een Nederlands merk in bed- en badtextiel. “Vaak koopt men beddengoed vanwege het ‘leuke printje’ of een aantrekkelijke prijs”, vertelt ze. “Maar nog belangrijker is het om te kijken naar de stoffen en of dat bij jou en je slaapbehoefte past.”

Wat is de impact van stoffen op onze slaapbeleving?

“Voor een comfortabele slaap heb je te maken met de verschillende aspecten. Zoals de beleving van een stof. Is het stug of zacht? Maar ook: is het ademend en vochtregulerend? Of helpt het om je warm te houden? Een lichaamstemperatuur die ’s nachts te hoog of te laag is, kan zorgen dat je niet doorslaapt. Zorg dus voor de ideale temperatuur om door te slapen. Een synthetisch hoeslaken of een dekbedovertrek maakt je al snel te warm en kan je zelfs doen zweten ‘s nachts. Goed en vooral afgestemd beddengoed draagt echt bij aan meer energie voor de dag. Want het helpt om uitgeruster op te staan.”

Hoe verhouden je slaapbehoeftes zich tot het juiste beddengoed?

“Als je weet wat bij jou past en daar je slaapproducten op aanpast, heb je echt veel meer comfort. Er bestaan zomer- en winterkwaliteiten. Stel dat je het type bent dat het snel koud krijgt of houdt van een koude slaapkamer. Kies dan voor katoenflanel, dat is geruwd katoen maar voelt zacht aan en houdt je gedurende je slaap lekker warm. Ben je heel gevoelig voor aanraking, ga dan voor beddengoed van katoen-satijn. Dat voelt heerlijk zacht en glad aan op de huid. En ook wel zo prettig: het houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Zit je in de overgang en heb je veel last van nachtelijk zweten? Kijk dan naar stoffen met temperatuurregulerende en een vochtabsorberende eigenschappen. Hoeslakens en beddengoed van  bamboe en lyocell zijn dan een goede optie.”

Hoe selecteren jullie de materialen van het bedtextiel?

“Het begint bij het ontwerp, afhankelijk van het seizoen kiezen we passende kwaliteiten voor onze producten. In de voorjaarscollectie vind je bijvoorbeeld vooral katoen, katoensatijn, maar ook mousseline en linnen. Daarbij letten we ook altijd op het duurzaamheidsaspect en innoveren we continu door te kijken naar nieuwe materialen die bijdragen aan je slaapbeleving. Zo zijn we sinds 2015 bezig met betere soorten katoen. Denk aan ecologische vormen of gecertificeerd katoen dat met minder water en schadelijke stoffen is gemaakt. Ook verkopen we ook veel milieuvriendelijkere alternatieven van katoen, zoals bamboe en lyocell, dat gemaakt is van eucalyptus- en beukenbomen. Ook kijken we naar de levensduur van de stoffen en hoe vaak je het kunt wassen. Dubbel zo duurzaam dus!”

En hoe zit het qua esthetiek? Hoe worden kleurtheorieën toegepast bij het ontwerpen van jullie slaapproducten?

“Onze designafdeling bestudeert wereldwijde interieur- en modetrends en maakt daarvan een passende vertaalslag voor in de slaapkamer. Daarbij werken we met kleurgroepen, in bijvoorbeeld blauw- of groentinten of juist wit. Binnen die groepen werken we ook nog eens met verschillende stijlen en prints. Te felle kleuren of te drukke prints werken doorgaans niet; in je slaapkamer heeft men over het algemeen liever zachtere tinten.”

Tips voor een uitgeruste slaapervaring in de lente?

“Kijk naast de kleur en print ook eens goed naar waar het overtrek van gemaakt is. Wat zijn de eigenschappen van de stof en past dit bij mij en wat voor slaper ik ben? Kies voor het overtrek dat past bij jouw slaapbehoefte. Tot slot: maak je slaapkamer af. Dus niet alleen een passend dekbedovertrek, maar speel ook met kussens, een mooi plaid en andere accessoires. Maak er een mooi geheel van. Zodat je een prettige slaapbeleving hebt, in een kamer die rust uitstraalt. Het oog wil immers ook wat!”

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovaties van Beddinghouse op het gebied van slaapbeleving? Coming soon: Beddinghouse Innovations. De nieuwe voorjaarscollectie van Beddinghouse is onder andere verkrijgbaar via Smulderstextiel.

Next article