Skip to main content
Home » Gouden Jaren » Wacht niet af bij gehoorverlies, maar kom in actie!
Sponsored

Wereldwijd zal één op de vier mensen in het jaar 2050 kampen met gehoorverlies, blijkt uit een onlangs door de WHO uitgebracht onderzoek. Tegelijkertijd laat 30 tot 50 procent van de Nederlandse 18-plussers die slechthorend zijn, zich daar volgens recente Eurotrak-cijfers niet (op tijd) voor behandelen. Hoog tijd om in actie te komen, vindt Dennis Havermans, Directeur bij Amplifon, moederbedrijf van Beter Horen.

Niet behandelen van gehoorverlies heeft gevolgen voor gezondheid en welzijn die de meeste mensen amper kunnen overzien, stelt Havermans. “Diverse onderzoeken laten zien dat het niet behandelen van gehoorverlies gevolgen heeft. Tevens blijkt er een verband te bestaan tussen slechthorendheid en werkloosheid, burn-outs, eenzaamheid, lagere levenskwaliteit en depressie. En natuurlijk zorgt gehoorverlies voor een extreme beperking bij de onderlinge communicatie. Met andere woorden: het heeft ontzettend veel impact op iemands leven en sociale omgeving.”

Toch komen te weinig mensen volgens Havermans op tijd in actie om ernstige gehoorproblemen te voorkomen. “Dat heeft drie redenen: allereerst hangt rondom gehoorproblemen nog altijd een stigma. Het beeld is dat dit iets is voor oude mensen, terwijl het risico op gehoorverlies steeds vaker op jongere leeftijd optreedt en onderzoeken aantonen dat op termijn het risico op gehoorverlies vanaf je 50e stijgt. Daarnaast wordt slechthorendheid op medische websites te vaak afgedaan als een normaal verschijnsel. Het hoort er nu eenmaal bij, zeker als je ouder wordt, dat is de gedachte die wordt uitgedragen op sites als Thuisarts.nl en Gezondheidsnet.nl. Dat werkt niet bepaald als een uitnodiging om er iets aan te doen.”

Hoortest: gepiept binnen een half uur

“Het speelt ook mee dat gehoorverlies een sluipmoordenaar is”, vervolgt Havermans. “In 90 procent van de gevallen is het een geleidelijk proces en daardoor komen mensen te laat in actie. Op het moment dat het gehoorverlies al zo storend is geworden dat het simpelweg niet meer te negeren is, of als iemand door diens omgeving wordt aangezet het te laten onderzoeken.”

Het is voor iedereen nuttig om langs een vakbekwaam audicien te gaan en een hoortest te doen, zegt Havermans. “Binnen 30 minuten weet je hoe je gehoor eraan toe is. Ook als blijkt dat je gehoor prima is, kan het een bezoek zijn waar je veel aan hebt. Audiciens kunnen je namelijk heel goed adviseren en tips geven over het voorkomen van
gehoorschade.”


De taak van een audicien zit er niet op als het hoortoestel is geregeld. Nazorg is volgens Havermans net zo belangrijk. “Een goed samenspel tussen klant en audicien gedurende de diagnostiek is essentieel. Vervolgens is uitstekende begeleiding heel belangrijk. We vragen wat iemand door de gehoorproblemen niet meer kan, maar wel zou willen. Daar spelen we op in met de behandeling en afstelling van een toestel. Deze zogenaamde gehoorrevalidatie is echt iets waarmee Beter Horen zich onderscheidt en waarmee het meerwaarde heeft voor mensen met gehoorverlies. Als diezelfde mensen ons dan vervolgens vertellen dat ze nu weer mee kunnen doen wat ze al die tijd zo hebben gemist, dan is dat prachtig. Daar doen we het voor.”

Next article