Home » Gouden Jaren » Zo dragen Wim en Agnes bij aan een gezonde toekomst voor baby’s
Sponsored

Voor een baby die wordt geboren in Afrika is de toekomst nog steeds veel minder hoopvol dan voor een kind dat in Nederland het levenslicht ziet. Daarom nemen sommige mensen Amref Flying Doctors op in hun testament. Zoals verpleegkundige Agnes, en haar man Wim. Met hun maandelijkse gift én het benoemen van Amref als erfgenaam in hun testament willen zij jonge vrouwen en kinderen in Afrika helpen aan een gezond bestaan – ook als ze er zelf niet meer zijn.    

Lokale oplossingen voor lokale problemen

“We kunnen ter plekke zelf niets doen,” zegt Agnes. “Ons werk, ons hele leven is hier. Toch willen we iets betekenen voor baby’s die geboren worden op plekken zonder goede zorg. En voor hun moeders, natuurlijk. Daarom kiezen we voor Amref. Die organisatie vergroot de zelfredzaamheid van mensen in het oosten van Afrika, omdat ze artsen, vroedvrouwen en verpleegkundigen opleiden. Ook komen ze op voor rechten van meisjes en vrouwen.”

Van vliegen tot opleiden

Amref Flying Doctors werkt aan een gezond en sterk Afrika. Want wie gezond is, kan beter voor zichzelf zorgen en ontsnappen aan de armoede.

In 1957 voerden we de eerste medische vlucht uit naar afgelegen gebied. Nu, 65 jaar later, vliegen we nog steeds, maar doen we veel méér. We trainen medisch personeel, komen in actie bij epidemieën en zorgen ervoor dat basiszorg betaalbaar wordt. Ook leiden we lokale zorgverleners op, die voorlichting geven over zaken als seksualiteit, veilig bevallen en geboorteplanning. Bij dit alles werken we samen met overheden en lokale gemeenschappen. Want alleen dan kunnen verbeteringen structureel zijn. Amref is inmiddels de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie.

Een geboorte is iets magisch

De Keniaanse verloskundige Jemimah – zelf een trotse moeder van 2 dochters – is via Amref opgeleid. Ze is blij met de training die zij en haar collega’s kregen, en met de apparatuur waar haar ziekenhuis sinds enige tijd over beschikt. “Jarenlang kwamen er weinig patiënten naar deze kliniek, vanwege het grote gebrek aan personeel en goed materiaal. Dat zie ik nu veranderen, dat is geweldig. De moeder- en kindsterfte is bij ons bovendien behoorlijk gedaald, omdat zwangere vrouwen nu bij ons terecht kunnen voor begeleiding. Een geboorte is iets magisch, en ik ben blij dat ik eraan bijdraag dat het vaker goed afloopt.”

Levensreddend werk

De zorg in Afrika zit in de lift, maar het continent is groot. Veel mensen merken er daardoor nog te weinig van. Om méér levens te redden, wil Amref Flying Doctors graag nog veel meer zorgverleners opleiden. Door middel van nalatenschappen kan Amref Flying Doctors meer verloskundigen als Jemimah trainen.   

Wilt u net als Agnes en Wim nalaten, maar weet u niet precies hoe? 

U kunt Amref Flying Doctors op verschillende manieren in uw testament opnemen als erfgenaam of een bedrag (legaat) schenken. Ook kunt u Amref als executeur verantwoordelijk maken voor de afwikkeling van uw erfenis naar uw wens. Dit is 100% belastingvrij, want als Algemeen Nut Beogende Instelling is Amref Flying Doctors vrijgesteld van erfbelasting. Uw nalatenschap komt zo volledig ten goede aan een gezond Afrika!

Vraag onze gratis brochure ‘Nalaten voor een gezond en sterk Afrika’ aan. Dit kan per e-mail: [email protected], via deze link naar onze website amref.nl/nalaten of telefonisch via 071 – 567 9467.

Next article