Home » Gouden Jaren » Een goede daad geeft een groots effect
Sponsored

Vrijwel de gehele erfenis nalaten aan een goed doel? Anton Zuidervliet (86) doet het. Zijn passie voor onderwijs en ontwikkelingslanden brachten hem bij kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes. “Ik gun alle kinderen meer kansen in het leven.”

Jong blijven van lichaam én geest. Het is erg belangrijk voor de 86-jarige Anton Zuidervliet. Ondanks zijn gevorderde leeftijd studeert hij nog dagelijks bij het VU Medisch Centrum. Daar gaat hij op zijn fiets heen; zeven kilometer heen én terug. “Met een gewone fiets hoor, niet op zo’n e-bike.” Op de universiteit maakt hij verslagen voor de Nederlandse Geologische Vereniging. Ook doet hij onderzoek naar de omkering van het aardmagnetisch veld. Als geograaf (N.O. Aardrijkskunde) een onderwerp dat hem mateloos fascineert. “Jezelf continu uitdagen en blijven bijleren geeft het leven inhoud”, meent meneer Zuidervliet.  

Wat terug doen 

Onderwijs speelt een belangrijke rol in zijn leven. “Vanaf mijn zestiende ging ik werken. Erg jong natuurlijk maar ik dacht dat dat het beste voor mij was.” Op de avondschool wist hij later toch nog zijn HBS-diploma te behalen. En op zijn 25e ging hij – eveneens in de avonduren – geografie studeren. “Hierdoor heb ik toch mooie kansen in mijn leven gehad. Zo heb ik bij een drukkerij gewerkt, op Schiphol en vijftien jaar bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Verder heb ik ook zelf les gegeven. In de avonden, om wat terug te doen. Want ik weet als geen ander hoe belangrijk het is dat avondscholen bestaan.”

Onderwijs maakt rijker

Sinds de jaren tachtig is meneer Zuidervliet donateur van Terre des Hommes. “Omdat ik het een mooie organisatie vind, die uitstekend werk doet. En ik weet hoe hard het nodig is. Als redacteur bij het KIT schreef ik boekjes over ontwikkelingslanden. Dat gebeurde veelal op basis van literatuurstudie, maar soms ging ik ook op reis. Dan zag ik de armoede en ook hoe kinderen in ontwikkelingslanden leefden. Dat doet je wat. Ook zij moeten dromen hebben die ze willen waarmaken. Onderwijs is daarvoor zo belangrijk. Het maakt het leven voller en rijker.”

Meer kinderen helpen

Dat meneer Zuidervliet zijn erfenis nalaat aan een goed doel als Terre des Hommes, komt niet alleen vanwege zijn passie voor onderwijs. “Mijn ouders wilden graag kleinkinderen. Die heb ik ze helaas niet kunnen geven. Maar door mijn erfenis aan Terre des Hommes te schenken, krijgen mijn ouders symbolisch toch nog kleinkinderen.”
Lachend: “En ook nog eens heel veel!”

Meer informatie

Terre des Hommes voorkomt dat kinderen worden uitgebuit, haalt kinderen uit uitbuitingssituaties en zorgt ervoor dat deze kinderen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Dat doen we samen met familie, omgeving en andere organisaties.

Het Erfenisdossier
Je nalatenschap: heb jij al een idee hoe je deze wil inrichten? Wie krijgt bijvoorbeeld later uw geheime familierecepten, wie zorgt voor uw huisdieren en welke abonnementen moeten er worden opgezegd?

Het is misschien best lastig, nadenken over het moment dat u er niet meer bent. Terre des Hommes helpt u en uw naasten daarbij met een praktisch handboek; het Erfenisdossier. Vraag deze hier aan.

Next article