Skip to main content
Home » Gouden Jaren » Houd uw huid gezond
Huid

Houd uw huid gezond

Met ouder worden verandert de huid. De huid wordt slapper, droger en is minder stevig. Daardoor kan de huid makkelijker beschadigen en kunnen wondjes ontstaan. Er zijn meerdere tips om uw huid goed te verzorgen en wondje te voorkomen.

Tips om uw huid te verzorgen

Zorg dat huid in zo goed mogelijke conditie blijft. Een droge huid beschadigt makkelijker, waardoor sneller wondjes kunnen ontstaan. Wanneer deze wondjes niet goed genezen of behandeld worden, kunnen ze groter worden en kunnen problemen ontstaan. Deze tips helpen om wondjes te voorkomen:

 • Douche niet te lang en te heet.
 • Wrijf de huid niet te hard droog, maar dep met een zachte handdoek.
 • Smeer de huid in met een neutrale, vette crème. Gebruik geen lotions of parfumerende crèmes, deze drogen de huid uit omdat het veel water bevat.
 • Houd uw nagels kort. Lange nagels beschadigen de huid sneller.
 • Voorkom zonverbranding. Dit doe je door te:
  • Weren: Blijf in ieder geval tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon of zoek de schaduw op.
  • Kleren: Bedek de huid met (UV-werende) kleding en draag een pet of hoed met een brede rand en een zonnebril met UV-filter.
  • Smeren: Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met minstens factor 30 en een UVA-filter.

Let op als uw huid verandert

Let op veranderingen aan de huid, zoals een andere kleur, het veranderen van kleur, wondjes of dikke voeten/enkels. Medicatie kan invloed hebben op de huid. Let extra op als u prednison gebruikt of langdurig sterke, lokale corticosteroïden smeert. Uw huid kan dan dunner worden. Ook een gezonde levensstijl draagt bij aan bij aan het voorkomen van bepaalde risico’s voor uw gezondheid. Bespreek veranderingen aan de huid met een (huis)arts of huidtherapeut. Er op tijd bij zijn helpt erger te voorkomen.

Twijfels? Ga naar een huidtherapeut

Huidtherapeuten spelen een belangrijke rol in de preventie van huidproblemen bij u als oudere. Als u op tijd naar een huidtherapeut gaat, kan er snel een behandeling gestart worden en kunnen ergere problemen worden voorkomen.

Huidtherapeuten zijn dé behandelaars met kennis op het gebied van de huid. Zij zien veel mensen met verschillende huidproblemen. Ook behandelen huidtherapeuten gevolgen van vaat- en lymfeproblemen zoals oedeem.

Meer informatie

Een huidtherapeut in uw buurt vindt u op www.huidtherapie.nl.

Next article