Hoe blijf je vitaal als je ouder wordt? Wie kun je dat nu beter vragen dan atleet en Nederland in Beweging-gezicht Olga Commandeur (66). Al wordt ook haar lichaam een dagje ouder, stilzitten is volgens de vitaliteitscoach geen optie.
Het is ooit een gymdocent die opmerkt dat de jonge Commandeur wel erg makkelijk rent en haar naar de lokale atletiekvereniging stuurt. Waarna Commandeur als topsporter al snel glorietijden beleeft. Haar hoogtepunten? “Op mijn zestiende werd ik ‘per ongeluk’ Europees jeugdkampioene op de 800 meter en ik behaalde datzelfde jaar een wereldjeugdrecord. En aan het einde van mijn topsportcarrière lukte het me om mee te doen aan de 400 meter hordenloop op de Olympische Spelen.”
Als vast gezicht van Nederland in Beweging zorgt ze er 23 jaar lang voor dat menig kijker met de voetjes van de vloer gaat en de boel soepel houdt. “We namen in zes dagen tijd alle afleveringen van het hele jaar op. Super zwaar, maar heel leuk om te doen. De seniorendoelgroep heeft toen mijn hart gestolen.”
Niet stilzitten
Zelf wandelt en golft de vitaliteitscoach nog steeds graag. “Hoewel ik ook een aantal fysieke mankementen heb, kijk ik vooral naar wat er wél kan. Al mag ik ook wel weer wat meer krachttraining oppakken, omdat ik merk dat mijn spierkracht achteruit holt.” Waaraan ze dat merkt? “Stramheid van mijn gewrichten en dat bepaalde bewegingen lastiger worden. Wil je even op de grond zitten? Dan stort je al makkelijk ter aarde”, lacht ze. “Maar dan daag ik mezelf uit om bewust dat te oefenen.”
Pijntjes maken het soms lastiger om te bewegen, maar stilzitten is geen optie
Als vitaliteitscoach ziet Commandeur regelmatig 80-plussers die nog hartstikke fit zijn. “Het geheime wapen is toch écht beweging. Pijntjes maken het soms lastiger om te bewegen, maar stilzitten is geen optie. Spiercellen vernieuwen zich elke drie maanden, een leven lang. Als je spieren niet gebruikt, breken cellen af en komen ze maar halfbakken terug. Daarmee versnelt het verouderingsproces en gaan je vaardigheden achteruit. Dus prikkel je spieren, daag jezelf uit. Ik pleit er dan ook voor om minder te zitten. Dagelijks kun je proberen om veelvuldig op te staan en daarbij zo min mogelijk je handen te gebruiken en vanuit je benen te werken. Lukt dat? Dan moedig ik aan om meer te wandelen. Daaruit kun je veel gezondheidswinst behalen.” En Commandeur benadrukt het belang van een actieve houding. “Mensen die veel zitten, krijgen een ronde en ‘oudere houding’. Maar met een actieve houding wordt alles makkelijker en voorkom je val- en struikelpartijen.”
Voordelen
En het Nederland in Beweging-icoon, kan het natuurlijk niet laten om nog even een rits aan gezondheidsvoordelen op te noemen. “Beweging is goed voor het behoud van spieren en vaardigheden, maar ook voor de hart- en longcapaciteit en gewicht. Ook activeert beweging de doorbloeding in de hersenen, wat gunstig is voor ons brein en het risico op dementie verlaagt. Maar ook de endorfines na het sporten, vergroten ons geluksgevoel en beweging bevordert onze sociale contacten. Eigenlijk snijdt het mes aan alle kanten”