Skip to main content
Home » Gouden Jaren » Weer pijnvrij bewegen na artrose, het kan!
Sponsored

Artrose is een vervelende aandoening die je flink kan belemmeren in je dagelijkse bewegingen. Gelukkig zijn er goede behandelmogelijkheden, vertelt orthopedisch chirurg Daniel Hoornenborg: “Het is een misverstand dat rust geneest.” 

Drs. Daniel Hoornenborg weet alles van knieën, voeten en enkels en is orthopedisch chirurg bij Xpert Clinics. Hij ziet dat artrose vaak mensen belemmert, terwijl er veel aan te doen is: “Orthopedie is een technisch en mechanisch vak. Maar het is zeker ook mensenwerk. Het is dus belangrijk dat iedere patiënt een persoonlijk
behandelplan krijgt.” 

Wat is artrose precies? 

“Op al onze gewrichtsoppervlakken hebben we een laag kraakbeen. Tijdens ons leven vangt dit kraakbeen veel krachten en schokken op. Hierdoor ontstaan kleine beschadigingen. Naarmate we ouder worden herstelt het kraakbeen niet meer uit zichzelf en wordt het brozer, wat klachten kan geven.” 

Wie krijgen er last van artrose? 

“Hoe ernstig het kraakbeen slijt en hoeveel last je daarvan krijgt, verschilt per persoon. Het verlies van kraakbeen kan ontstaan door een eerder (sport)letsel van de knie, een afwijkende stand van het been, een infectie, een belastend beroep, overgewicht of bijvoorbeeld reuma. Maar ook erfelijkheid speelt een rol. Hoeveel last je van de artrose krijgt hangt onder andere af van je spieren, banden en het kapsel in het gewricht.” 

Wat merk je van artrose? 

“Mensen krijgen vooral last van pijn en stijfheid in de heup of knie. De pijn komt niet direct van het kraakbeen, maar van de andere geïrriteerde structuren in de knie. Bewegen gaat dan moeilijker. Ook kan de knie of heup opzwellen en warm aanvoelen.” 

Wat is er aan de klachten te doen? 

“Vaak denken mensen dat rust geneest, maar dat is een misverstand. Gedoseerd bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut en een orthopedisch chirurg kan vaak al klachten verminderen. Is de knie echt versleten dan is vaak een knieprothese nodig. Afhankelijk van de slijtage kan dat een volledige kunstknie zijn of een ‘halve knieprothese’ waarbij een gedeelte van de knie wordt vervangen en de eigen kniebanden intact blijven. Na een korte revalidatie kunnen mensen dan weer zonder krukken lopen, fietsen en autorijden. En kunnen ze weer zo’n tien tot vijftien jaar vooruit.” 

Waar kunnen mensen terecht voor hulp bij artrose? 

“Ga altijd eerst naar je huisarts voor een verwijsbrief. Bij Xpert Clinics Orthopedie kun je vervolgens vaak snel terecht. Consulten en eventuele operaties worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed. Ik hoop dan ook dat mensen niet te lang met hun klachten blijven rondlopen. Het geeft altijd veel voldoening als ik mensen na jaren ploeteren weer pijnvrij de deur uit zie lopen.”

Het leven weer onder de knie hebben 

Dat artrose verstrekkende gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van leven, weet mevrouw Van Ewijk (60) uit eerste hand. Nadat ze twee operaties onderging en knieprotheses ontving, kan ze weer vrijuit bewegen én leven. 

“Mijn knieën waren al een aantal jaren niet goed, maar je stelt zo’n operatie steeds uit. Geleidelijk aan werd het steeds slechter; ik kon alleen nog fietsen, lopen werd steeds moeilijker. Ik werk in de gehandicaptenzorg, dat wilde ik zo lang mogelijk blijven doen. Maar toen ik op een gegeven moment op mijn billen de trap op en af moest, wist ik: het gaat niet meer.”

Een voor een 

“Twee versleten knieën kun je natuurlijk niet allebei tegelijk vernieuwen. Dus is in november mijn rechterknie gedaan en vijf maanden later mijn linkerknie. Drs. Daniel Hoornenborg heeft er aan beide zijden een halve knieprothese ingezet.” 

Volop in het leven staan 

“Ik ben er nog niet, maar zoals ik me nu voel heb ik me jaren niet meer gevoeld.
Inmiddels ben ik ook weer aan het re-integreren op het werk. Achter de geraniums zitten is niks voor mij; ik wil zo gauw mogelijk weer in de maatschappij functioneren. Ik vind mijn werk heel leuk en wilde echt graag weer terug. Pas ben ik ook voor het eerst met mijn kleinkind naar de speeltuin geweest, dat lukte vorig jaar echt niet. En binnenkort komt er weer een kleinkind bij. Ik verheug me erop dat ik nu echt een actieve oma kan zijn.”

Meer informatie

Heeft u last van een versleten knie? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze chirurgen.

085 019 3531. Lees meer op orthopedie.xpertclinics.nl

Next article