Skip to main content
Home » Gouden Jaren » Veilig blijven doorfietsen, met een elektrisch duwtje in de rug
Sponsored

Voldoende in beweging blijven is belangrijk om fit en gezond oud te worden. En waarmee kan dat beter dan met de fiets? Uitgangspunt bij het ontwerp van de opvouwbare e-bike van Spark Bike is om mensen zo lang mogelijk aan het fietsen te houden. De vouwfiets is er in twee modellen, de Touring en de Luxury.

De elektrische vouwfiets is ideaal om mee te nemen in de auto, camper, boot of caravan, zonder dat je een trekhaak nodig hebt. Het ideale bezit voor in de “gouden jaren” na je pensioen, als je alle vrijheid hebt om erop uit te gaan. De prijs is met opzet laag gehouden, zonder dat op de kwaliteit is beknibbeld. De Spark Bike Touring is te koop vanaf € 1.799; de Luxury vanaf € 1.899. “We willen fietsen toegankelijk maken voor iedereen. Ook voor mensen die fysiek moeite hebben om op en af te stappen. Fietsen is onderdeel van de Nederlandse cultuur. Je leert het van vroeg af aan en er is eigenlijk geen enkele reden waarom je dat niet tot op late leeftijd kan blijven doen,” vertellen de drie oprichters van Spark Bike, Olivier Parmentier, Stefan Schuurman en technisch man Danny Postema.

Veilig en stabiel

Het motto op de bedrijfsmuur luidt: ‘Recharge your life’. Blijf bewegen. “We proberen op alle manieren de (fysieke) beperkingen om te fietsen weg te nemen. De fiets geeft op alle manieren vrijheid. Heb je trapondersteuning nodig? Dan zorgen wij dat de fiets genoeg ondersteuning biedt. Moet de fiets ook opvouwbaar zijn? Dan regelen we dat.” Op een volle accu kun je 80 km fietsen. De achterwielmotor heeft een rotatiesensor. “Op het moment dat je trapt, krijg je meteen ondersteuning. Als je slecht ter been bent, kom je met een rotatie in de eerste versnelling op gang,” vertellen ze. Een power assist-hendel biedt een extra duwtje in de rug om gemakkelijker van de plek te komen of voor wat extra kracht en snelheid bergop of bij veel tegenwind. En als je op eigen kracht wil fietsen ondervind je nagenoeg geen weerstand van de motor. Bij het ontwerp van de fietsen stonden veiligheid en comfort op één. “We willen zorgen dat je met zelfvertrouwen, zonder angst om te vallen, kan blijven fietsen.” Op drie manieren is gezorgd voor extra rijstabiliteit: een lage instap, een laag zwaartepunt bij het fietsen en magnesium velgen met brede banden. De velgen zijn uit één stuk gesneden, wat zorgt voor extra stijfheid en rijcomfort. De verlichting gaat automatisch aan en het led-achterlicht is tegelijkertijd remlicht. In het wielframe zit een reflector voor verkeer van opzij. De fietsen hebben standaard brede antilekbanden, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over een lekke band onderweg. Het extra profiel voor een stevige wegligging en de standaard gemonteerde schijfremmen zorgen voor een veilig gevoel. 

Maatwerk en advies 

Persoonlijke aandacht is een tweede belangrijk uitgangspunt die de oprichters hebben geformuleerd. “Uiteindelijk kan iedereen naar de grote merken gaan om een fiets te kopen, maar bij de aankoop van een e-bike heb je allemaal vragen. Mensen hebben behoefte aan advies en maatwerk. We luisteren naar wat de wens van de klant is. Ze komen met een reden bij je. Je kunt de fiets personaliseren. De afstelling van de nieuwe fiets is op maat. Mensen waarderen dat.” 

In de nabije toekomst komt Spark Bike ook met een niet-opvouwbare fiets. De fietsen worden in Nederland geassembleerd, in Nijkerk. De fiets is verkrijgbaar in meerdere kleuren, zodat het echt jouw fiets wordt. De makers hebben bij het ontwerp bewust gekozen voor universele, A-kwaliteit onderdelen van bekende merken, zoals een Shimano-versnelling en Bafang achterwielaandrijving, Samsung-accu en schijfremmen van Tektro. “Niet alleen kunnen we zo de kwaliteit waarborgen. Het zorgt ook voor vrijheid. Als er iets gebeurt kun je gewoon door de fietsenmaker-aan-huis of lokale fietsenmaker worden geholpen, ook als je op vakantie bent in Frankrijk of Portugal.” Klanten zijn enthousiast, vertellen ze trots. “Soms komen mensen binnen met een “Oh, maar dat is een vouwfietsje”-gevoel. Na een eerste proefritje is dat gevoel helemaal weg, omdat onze Spark Bike Touring veiliger en stabieler is dan een gewone fiets. Voor veel mensen is het een tweede fiets die ze erbij nemen voor als ze erop uitgaan. Maar heel vaak horen we dat ze zo tevreden zijn dat ze hun oude, vertrouwde fiets op Marktplaats te koop hebben gezet.”

Zorgeloos comfortabel en veilig

De Spark Bike Touring:
– Heeft een lage instap, voor makkelijk op- en afstappen
– Heeft kleine wielen met een breed profiel, je staat snel met beide benen op de grond
– Wordt maatwerk op wens van de kalnt in Nederland geproduceerd
– Is met een remlicht goed zichtbaar voor achteropkomend verkeer

Next article