Skip to main content
Home » Gouden Jaren » Een veilige e-bike kiezen: “Je moet je zelfverzekerd voelen”
Sponsored

Dankzij de e-bike blijven ouderen langer actief. Maar aan zo’n snelle fiets kleven ook risico’s. Hoe kies je de meest veilige elektrische fiets? Veilig Verkeer Nederland geeft tips. 

De elektrische fiets geeft je de wind in de rug”, vertelt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zeker voor ouderen is dat aantrekkelijk omdat het je cirkel van bereik vergroot, en het is ook nog eens gezond.” Hoewel Nederland een echt fietsland is, brengt de e-bike ook uitdagingen met zich mee. “Op een elektrische fiets rijd je bij voorkeur in een lage ondersteuningsstand weg”, zegt Stomphorst. “Als je gewend bent om heel je leven een bepaalde snelheid te fietsen, is het wennen om ineens zomaar vijf kilometer per uur sneller te rijden. Dit kan invloed hebben op het vermogen om vlot om te kijken en het behouden van evenwicht en reactievermogen.”  

Ondanks deze uitdaging benadrukt Stomphorst de positieve kant van e-bikes: “Met de juiste aanpassing en een bewuste houding in het verkeer, bieden e-bikes een geweldige kans om actief te blijven, ongeacht de leeftijd.” 

Een veilige e-bike kiezen 

Belangrijk voor de veiligheid is dat je comfortabel op een fiets zit. “Kies vooral een fiets waar jij je goed op voelt”, zegt Stomphorst. Dat kan door een proefrit te maken en verschillende modellen te proberen. “De meeste ongevallen bij ouderen gebeuren tijdens het op- en afstappen. Een frame met een lage instap kan helpen. Zet je zadel laag genoeg zodat je met je voeten plat op de grond kunt staan.” Verder is het goed om op de stabiliteit te letten. “Je kunt kiezen voor een fiets met stevige banden.” Natuurlijk zit veel van de veiligheid ook in je eigen gedrag en dat van andere weggebruikers. “Fiets je bij slecht weer of in het donker? Controleer vooraf of je fietsverlichting in orde is en zorg dat je een remlicht hebt, voor als je plots moet afremmen. Bij een e-bike is dat doorgaans goed geregeld.”

Next article