Home » Huisje, Boompje, Beestje » Passie, plezier en gewoon proberen: in de keuken met Hugo Kennis
Huisje, Boompje, Beestje

Passie, plezier en gewoon proberen: in de keuken met Hugo Kennis

In televisieprogramma’s als 24Kitchen’s Grenzeloos Koken, De Makkelijke Maaltijd, kinderkookprogramma Smaakpupillen, en Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven op RTL4, kookt Hugo Kennis vol overgave de lekkerste gerechten. De hoofdingrediënten voor al zijn recepten: passie en plezier.

Waar komt je passie voor koken vandaan?  

“Dat ontwikkelde ik al toen ik een jaar of tien was. Mijn opa was jager – in de goede zin van het woord: geen plezierjacht, maar voor Staatsbosbeheer. Alles wat hij schoot nam hij mee. Dat vilde hij in de garage en bracht hij naar de keuken. Mijn oma en opa hadden een moestuin en kippen in de tuin; dat vond ik als kind fascinerend. We hadden thuis, in Veldhoven, een grote tuin waar mijn broers en ik ieder een klein perceel kregen om ‘iets’ mee te doen. Hutten bouwen, kuilen graven… Maar mijn perceel werd al snel een boerderijtje met eigen groente en fruit. Daar ben ik toen ook mee gaan koken en spelen om er iets tofs en lekkers van te maken. Gewoon proberen. Daar is mijn creativiteit en passie voor koken begonnen.”   

Heb je gouden regels bij het koken of het creëren van nieuwe recepten en maaltijden?  

“Wat ik altijd adviseer: koop lokale, verse groente. Bijvoorbeeld op de markt. Ook al heb je er nog nooit mee gekookt. Daar kun je zóveel mee doen. Dan eet je én een keer wat anders, én je bent goed bezig qua milieu en vitaminen.”   

Hoe anders is Hugo in de keuken op TV, en Hugo in de keuken thuis?  

“Heel erg. [Lacht] Niet qua inhoud, maar thuis heb ik er een hekel aan als er mensen bij me in de keuken staan. Als er vrienden zijn die willen helpen, bonjour ik ze snel weg uit de keuken. Ik zit dan helemaal in mijn eigen zone en bubbel, dus daar mag dan niemand bij. Dat is natuurlijk het tegenovergestelde van een kookprogramma op televisie presenteren.” [Lacht]  

Je bent winnaar van Expeditie Robinson 2019. Heb je daar inzichten gekregen over voeding en koken, gezien het zo’n andere omgeving is?   

“Absoluut. Door Expeditie Robinson ben ik letterlijk teruggegaan naar de basis. Ik heb geleerd dat je met minimale ingrediënten een groot resultaat kan bereiken.”  

Heb je uit die ervaring iets van meegenomen wat je nu nog steeds toepast in de keuken?  

“Mijn signature dish is ontstaan toen ik terugkwam van Robinson: gebakken spitskool met een eenvoudige ansjoviscrème. Zo simpel, maar zó lekker.”  

Is er een ander sleutelmoment in je leven waardoor je anders tegen voeding aan bent gaan kijken?  

“Gek genoeg is waar ik als tienjarig ventje voor stond, nog steeds waar ik voor sta: duurzaam, lokaal, zelf verbouwen… Gelukkig is dat wereldwijd steeds meer een trend aan het worden. Dat draagvlak is in zekere zin ook een sleutelmoment waardoor ik steeds meer de recepten verder kan delen, waar ik eigenlijk al járen mee bezig ben.”  

Wat moet er aanwezig zijn in iedere keuken om maximaal plezier uit koken te halen?  

“Kijk verder met dezelfde ingrediënten. De gemiddelde persoon heeft elf gerechten die hij regelmatig maakt. Dat is al meer dan vroeger; toen waren het er zes. Maar met dezelfde ingrediënten, kun je zoveel meer maken. Kijk naar kookprogramma’s of google simpelweg naar de ingrediënten die je hebt. Zo geef je net zoveel geld uit, maar prikkel je jouw zintuigen en smaken véél meer. Plus: een goed koksmes is basis nummer één!”  

Hoe blijf je plezier vinden in het koken?  

“Het zoeken naar spannende smaken, structuren en ingrediënten. Dat moet gewoon een hoge ‘lolfactor’ hebben. Dat vind ik in het constant blijven zoeken naar nieuwe dingen.” 

Next article