Skip to main content
Home » Huisje, Boompje, Beestje » Stylingtips van Roos Reedijk: “Durf te experimenteren met kleur”
Huisje, Boompje, Beestje

Stylingtips van Roos Reedijk: “Durf te experimenteren met kleur”

Marie Wanders

Je huis transformeren zónder gelijk alles nieuw te hoeven kopen, hoe doe je dat? Interieur-expert Roos Reedijk van het tv-programma Kopen Zonder Kijken deelt haar belangrijkste styling-geheimen. 

Roos Reedijk heeft van jongs af aan al een interesse voor styling: “Als klein meisje vroeg ik voor m’n verjaardag geen barbies, maar nieuwe gordijnen of verf om m’n kastjes te schilderen.” Experimenteren met kleuren en patronen vormen een rode draad in haar leven. “Ik ben een kameleon en kan me goed verplaatsen in de stijl van anderen. Maar ik heb wel een duidelijke ‘handtekening’: lekker veel kleurgebruik, natuurlijke producten, gezelligheid en rust. Een ruimte mag leefbaar zijn, zonder dat het een rommeltje wordt.”   

Volgens Roos kun je met wat simpele ‘basisregels’ je interieur al een mooie opfrisbeurt geven.  

Je hoeft niet al je meubels te vervangen om eenheid te creëren

Begin bij de basis  

“Kleur op de muren geven je interieur een belangrijke basis. Kies liever geen standaard wit, maar bijvoorbeeld een mooie zandkleur. En schilder ál je muren, dat geeft eenheid. Als je alle muren in een mooie kleur schildert heb je gelijk dat luxe ‘helemaal-af-gevoel.’”  

Van de muur af  

“Om ruimte te besparen zijn we vaak geneigd om alle meubels tegen de muur te zetten. Maar juist door je bank in de ruimte te zetten, lijkt je huis groter. Leg een lekker groot kleed eronder waardoor er een soort eiland ontstaat.”  

Pimp je keuken  

“Door de je keuken te ‘wrappen’ met marmer- of houtlooks creëer je een hele nieuwe sfeer. Met leuke nieuwe handgreepjes, een kekke bloemenvaas voor je pollepels of een mooie fruitschaal wordt de keuken gelijk een gezellige plek.”  

Eenheid vormen  

“Je hoeft echt niet al je meubels te vervangen om eenheid te creëren. Maar schilder die oude kast eens in de kleur van je muur. Of laat de kleur van je bank terugkomen in je gordijnen. Door kleuren te matchen ziet het er ook gelijk opgeruimder uit.”   

Maak het eigen  

Die leuke foto of dat mooie souvenir maken een interieur helemaal van jou. Dus verzamel mooie spullen met een verhaal. Kies dan liever één mooi ding dat opvalt dan overal losse prullen neer te zetten. En verspreid niet alles door het huis. Zet bijvoorbeeld al je decoratieve frutseltjes in één wandkast, hang alle tekeningen van je kinderen op één prikbord op. Of zet een groot dienblad op je kookeiland waarop je alle losse keukenspullen bij elkaar zet.”  

Mooi licht  

“Investeer in een goed lichtplan. Elke plek in je huis heeft een andere functie: licht om te werken, licht voor sfeer, licht om bij te eten. Laat je daarbij goed adviseren. Kies liever voor mooie schemerlampen of voor zacht licht in de hoeken dan alleen voor felle spotjes. En vergeet natuurlijk de gezellige kaarsjes niet!”  

Zomerhuis  

“In de zomer kun je je wollen vloerkleed tijdelijk verruilen voor een simpel jute kleed. Dat staat gelijk lekker zomers en je kleden gaan langer mee. Je kussens van de bank kunnen dan naar de tuin, zo verplaatst je woonkamer mee naar buiten.”  

Tot slot adviseert Roos om je niet mee te laten slepen door allerlei hypes: “Koop niet in een opwelling allerlei nieuwe spullen, trends vervliegen ook snel. Spaar liever voor dat ene mooie item waar je echt blij van wordt. Dat is ook nog eens duurzamer en het creëert rust in huis.” 

Next article