Home » Interieur » Slimme woningen veranderen het leven
Smart home

Slimme woningen veranderen het leven

Stijlvol ingerichte woonkamer met bank, kast flatscreen-tv en houten vloer
Stijlvol ingerichte woonkamer met bank, kast flatscreen-tv en houten vloer

De wereld veranderen op het gebied van slimme woningen. Volgens Daniël van Dessel, CEO van Loxone Smart Home Benelux zijn ze hard op weg. En de toekomst gaat zelfs nog veel meer brengen.

Geschreven door Nadine Fischer

“Veel mensen zijn bekend met domotica; het bedienen en controleren van huiselijke elektronica. Denk aan het aanzetten van de lichten of muziek met behulp van verschillende knoppen.

Als je het van een afstand bekijkt, lost domotica echter niet veel op. Je moet je nog steeds verdiepen in de systemen en verschillende handelingen verrichten voordat er iets gebeurt. Met Loxone gaan we hierin een stap verder.

Wij hebben een Smart Home systeem waaraan apparaten met betrekking tot verlichting, zonwering, verwarming, veiligheid, muziek en energiemanagement kunnen worden verbonden en als één systeem automatisch worden bestuurd.

Jouw woning weet wat je wil, op elk moment van de dag en zal hier zelf naar handelen. Indien je echter de touwtjes even zelf in handen wilt nemen, kan dit door middel van de Loxone app of eenvoudige drukknopstandaard.”

Vergrijzing

“Smart Homes, woningen die dagelijks honderden handelingen overnemen van hun bewoners, zijn ontstaan door de behoefte aan het automatiseren van de bediening en het oplossen van maatschappelijke problemen.

In Nederland is er bijvoorbeeld het grote probleem van de vergrijzing van de bevolking. De smart home sector speelt een grote rol in het oplossen van dit probleem. We kunnen ouderen namelijk langer de mogelijkheid geven om zelfstandig in hun eigen woning te blijven.

In plaats van dat er mensen uit de zorg komen controleren of alles goed gaat, kunnen wij door middel van bewegingssensoren meten of ouderen aanwezig zijn in huis. Wanneer er om tien uur ’s ochtends nog geen beweging wordt gedetecteerd, dan gaat er een alarm af in de woning.

Indien hier niet op wordt gereageerd, dan wordt de nabije familie direct op de hoogte gebracht. Het gaat hierbij over controle zonder te controleren. En aangezien alles automatisch gebeurt, hoeven ouderen geen rekening te houden met diverse handelingen. Het leven wordt eenvoudiger.”

Probleemoplosser

“Wij zijn echt een probleemoplosser, dat is domotica nooit geweest. Neem bijvoorbeeld de grootste technische uitdaging van een moderne woning: het regelen van het binnenklimaat. De grote vijand van het binnenklimaat is de zon wanneer deze op de woning staat. Dankzij onze geautomatiseerde zonnewering is ook hier een oplossing voor.

Op het moment dat de binnentemperatuur een bepaalde grens bereikt, gaat de zonnewering zijn werk doen. Oplossingen voor levensbestendig wonen en de oververhitting in nieuwe hoog geïsoleerde woningen zijn nog maar een kleine greep uit alles wat er mogelijk is.

Voor wie echt nieuwsgierig is, hebben wij een volledig werkende demowoning in Nijlen in België. Iedereen die is geweest, is overtuigd van het concept!”

Ontwikkelingen

“Ondanks dat we al heel ver zijn, kunnen we nog zoveel meer. Personalisatie is iets waar we naartoe willen werken. Weten welke bewoner binnenkomt en wat zijn of haar persoonlijke behoeften zijn, dat is de volgende stap.

Op wereldniveau hebben we 260 medewerkers waarvan ongeveer 80 rechtstreeks verbonden zijn met nieuwe ontwikkelingen. Momenteel hebben wij ruim drie jaar ervaring met onze ‘Loxone standaard’ en gemiddeld komt er elke maand een nieuw product uit om het leven in woningen eenvoudiger te maken.

Na een studie is gebleken dat wij tot 50.000 handelingen kunnen wegnemen van de gebruiker. Dat is heel belangrijk voor ons; het veraangenamen van het leven. Comfort en veiligheid zijn echt onze kernbegrippen.

Een woning moet zich heel eenvoudig kunnen aanpassen aan de behoeftes van de bewoner. En dat is iets waar we al heel ver in zijn.”

Bekijk hieronder hoe een smart woning het leven makkelijker maakt

Next article