Home » Kennis & Cultuur » De culturele wereld van Anouk Maas
Kennis en Cultuur 2018

De culturele wereld van Anouk Maas

Portret Anouk Maas
Portret Anouk Maas
Anouk Maas (Actrice, presentatrice en zangeres); Foto: Chloé Leenheer

Anouk Maas draagt met haar talenten niet alleen bij aan cultureel Nederland; ze is zelf ook altijd bezig haar culturele horizon te verbreden. “Ik zie het als een investering in mezelf.”

Musicalactrice, presentatrice, zangeres … Anouk plaatst zichzelf liever niet in een hokje. “Ik ben een duizendpoot en zie mezelf gewoon als artieste, een entertainer!” Ze heeft al een indrukwekkend CV op haar naam staan, waaronder hoofdrollen in de musicals The Sound of Music, Beauty & The Beast, Flashdance en Shrek.

Momenteel speelt ze de rol van Zoë in Goede Tijden, Slechte Tijden. “Ik vind het entertainen van mensen echt het allerleukst aan mijn vak; zolang het maar in een vorm is waar ik volledig achter sta.”

Giselle

Als kind werd ze al betoverd door de dans- en theaterwereld. “Mijn ouders namen mij als klein meisje mee naar balletvoorstelling Giselle, dat vond ik prachtig. Zo sprookjesachtig, met die mooie balletpakjes en sierlijke bewegingen.”

Ze besloot dat ze ballerina wilde worden en ging al snel naar de lokale dansschool. Op haar achtste werd ze toegelaten op de dansacademie in Tilburg. Toen ze dat jaar de musical The Phantom of the Opera zag, groeide ook haar enthousiasme over de musicalwereld. “Mijn zus vond er niks aan, maar ik vond het geweldig!” Drie jaar later had ze zelf haar eerste hoofdrol te pakken in de musical Annie.

Bijzondere ervaringen

De afgelopen jaren hebben Anouk veel memorabele momenten gebracht. “Mijn meest fantastische ervaring? Ik kan niet kiezen! De rol van Fiona in Shrek was waanzinnig. Maar ook The Sound of Music was voor mij erg bijzonder, omdat de hoofdrolspelers meestal afkomstig zijn van het Conservatorium.

Ik heb een dansachtergrond, dus het was een enorme eer om deze rol te mogen spelen.” Ook is ze trots op de rol van Alex in de musical Flashdance. “Er zijn maar weinig rollen waarin zang, dans en acteren op zo’n hoog niveau zijn gecombineerd. Het was zwaar, maar geweldig om te doen. Dit was ook het moment dat het Nederlandse publiek mij beter leerde kennen.”

Blijven ontwikkelen

Anouk wil zich naast haar werk ook graag blijven ontwikkelen. “Ik probeer zoveel mogelijk theatervoorstellingen te bezoeken. En ik lees graag boeken zoals ‘How to stop acting’ van Harold Guskin, om me te verdiepen in acteren.”

Bij fotografiemuseum Foam kom ik regelmatig. Ook houd ik heel erg van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Ook heeft ze een Museumjaarkaart waar ze dankbaar gebruik van maakt. “Bij fotografiemuseum Foam kom ik regelmatig. Ook houd ik heel erg van het Stedelijk Museum Amsterdam. Stellages vind ik fascinerend. Mijn voorkeur gaat uit naar moderne kunst, maar ik vind wel dat basiskennis van oude kunst nodig is om het nieuwe te kunnen begrijpen.”

Dagje weg

Ook langere uitstapjes zoals een stedentrip of muziekfestival zijn favoriet. “Dit jaar staat meerdaags muziekfestival Wildeburg op de planning. Dit festival is nog niet zo commercieel als bijvoorbeeld Lowlands en heeft wat meer charme, vind ik. Het is een kwestie van smaak!”

Wat stedentrips binnen Nederland betreft, gaat ze graag naar Maastricht. “Maar ook het Kröller-Müller Museum is écht een dagje uit. Je vindt daar onder andere één van de grootste beeldentuinen van Europa.” Een tip van Anouk: sta open voor jou nog onbekende vormen van kunst en cultuur. “Ook al denk je dat iets niet voor jou is, ga er gewoon eens heen. Ervaar en praat erover met anderen. Kennis en cultuur is op zoveel plekken (vaak gratis) toegankelijk, maak daar gebruik van!”

Next article