Skip to main content
Home » Kennis & Cultuur » Banksy en Dalí; uitgesproken kunst op één plek
Kennis en Cultuur 2017

Banksy en Dalí; uitgesproken kunst op één plek

Liefhebber van het werk van Banksy en Dalí? Laat je inspireren door een mooie kunst-mix van deze uitgesproken kunstenaars in het Moco Museum in Amsterdam.


Je kijkt je ogen uit wanneer je de exposities ‘Banksy: Laugh Now’ en ‘Dalí: Genius’ ziet. Drie verdiepingen en een tuin zijn gevuld met een mix van schilderijen en beelden van de twee kunstenaars. Banksy en Dalí zijn ‘rock stars of art’ en dat kun je door deze exposities zelf ondervinden.

Banksy: Laugh Now

De Britse street-artist Banksy (1974) gaat al jaren de wereld over om met zijn enigszins provocerende werk mensen na te laten denken over actuele thema’s zoals oorlog, politiek en het milieu.

”Wat maar weinig mensen weten is dat Banksy ook indoor-art maakt”

Hoewel zijn identiteit laatst bekend is gemaakt, werkt de Brit het liefst buiten de publiciteit. Een uitspraak hierover van Banksy siert één van de wanden op de expositie: “I don’t know why people are so keen to put the details of their private life in public; they forget that invisibility is a superpower.”

Wat maar weinig mensen weten is dat Banksy ook indoor-art maakt. De expositie ‘Laugh Now’ toont een mix van 100 van zijn originele werken, waaronder de bekende ‘The girl with Balloon’, ‘Laugh now en ‘Keep it Real’.

Dalí: Genius

De langpotige ‘Space Elephant’ van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989) is het eerste dat je ziet wanneer je zijn expositie ‘Dalí: Genius’ bezoekt.

”Dalí werd vooral bekend door zijn bijzondere, surrealistische werken”

Naast zijn donkere, dunne snor met opstaande punten, werd Dalí vooral bekend door zijn bijzondere, surrealistische werken, die nog altijd volop in de belangstelling staan. Van fantasielandschappen en smeltende klokken tot de beroemde ‘Mae West Lips Sofa’.

De werken van deze excentrieke kunstenaar komen in deze expositie goed tot zijn recht. Ook veel van Dalí’s inspirerende uitspraken kom je tijdens het wandelen tegen. Een voorproefje? “Have no fear of perfection. You’ll never reach it.”


Drie bezoekers aan het woord:

avatar

Ross Miller

Engeland

“Mijn vrouw en ik zijn Brits, dus we wilden graag het werk van de Britse Banksy zien. Daarnaast is mijn vrouw gek op Dali. We hebben genoten van deze expositie.

Voor ons is kunst echt als muziek; het hangt van je mood af. En die was goed vandaag! We vinden het vooral gaaf om origineel werk van Bansky te zien, want dat kom je toch niet zo vaak tegen.”

avatar

Marie Le Dreff

Frankrijk

“Mijn moeder en ik zijn hier naar binnen gegaan omdat we het werk van Dali graag wilden zien. Wat hij maakt, daar zit echt een duidelijk verhaal achter.

Ik vind het ook bijzonder dat hij dezelfde objecten voor zowel schilderijen als beelden gebruikt. Mijn favoriet is het beeld van de smeltende klok; die laat mij nadenken over de relativiteit van tijd!”

avatar

Fleur Rubingh

Nederland

“Toevallig ben ik gek op zowel Banksy als Dali, dus ik kon hier twee vliegen in één klap slaan! Daarnaast wilde ik dit prachtige pand graag van binnen bekijken.

Ik ben vooral onder de indruk van hoe de exposities zijn weergegeven; elke kamer die je binnenstapt, geeft je het gevoel alsof je even alleen bent met de kunstenaar.”


Next article