Home » Kennis & Cultuur » Drie leuke musea in Nederland
Kennis en Cultuur 2018

Drie leuke musea in Nederland

Man staat in museum
Man staat in museum
Foto: Christian Fregnan via Unsplash

Nederland kent tal van interessante en leuke musea. Wij lichten er drie uit! Ga jij ze bezoeken deze zomer?

Museum MORE | Kasteel Ruurlo

Museum More | Kasteel Ruurlo
Museum More | Kasteel Ruurlo

Ontdek de magie van grootmeester Carel Willink in Kasteel Ruurlo. Met 35 topschilderijen, waaronder het iconische portret van zijn muze Mathilde. Naast de kunst van Willink, zijn er ook vijf extravagante creaties te bewonderen van modeontwerpster Fong-Leng.

Op zaterdag 7 juli zijn er gratis flitscolleges in het kasteel ter gelegenheid van de 80stegeboortedag van Mathilde Willink. Maandag 17 september is de opnamedag van het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch in Kasteel Ruurlo. Kaarten hiervoor zijn te koop via de website van de AVROTROS.

Dit museumkasteel is een privé-initiatief van Hans en Monique Melchers die het prachtig lieten restaureren. Zij zijn ook de initiatiefnemers van Museum MORE in Gorssel. Vakantietip: heerlijk shoppen in de museumwinkel van het kasteel, wandelen in het kasteelpark en daarna genieten van een lunch of borrel in de Oranjerie.

Museumkaart is geldig | www.museummore-kasteelruurlo.nl


Museum Het Grachtenhuis

Het Grachtenhuis room 4 overzicht (c) Thijs Wolzak
Museum Het Grachtenhuis

De Amsterdamse grachten maken de stad. Hier wordt al eeuwen geld verdiend, kunst gemaakt, feest gevierd en het leven geleefd. Het is dit verhaal dat in Museum Het Grachtenhuis op avontuurlijke wijze wordt verteld.

Met een multimediale tour reis je in 40 minuten door 400 jaar geschiedenis van de grachten. Door vernuftige technieken komt het verhaal over de grachten echt tot leven. Zo sta je aan de vooravond van de Gouden Eeuw waar het Amsterdam voor de wind gaat. Schuif je aan bij een vergadering van het stadsbestuur waar het beste stedenbouwkundige plan ooit werd ontwikkeld. Even later sta je zelf in de Herengracht tussen de houten palen waarop de huizen zijn gebouwd. En zie hoe de grachtengordelbewoners tot leven komen in het miniatuur grachtenhuis.

Museum Het Grachtenhuis laat niet alleen zien wat er aan het ontstaan van de grachtengordel zo bijzonder was, maar ook waarom ze dat nu nog steeds zijn. Het Grachtenhuis is dé entree tot Amsterdam.

Nu ook tentoonstelling ‘Amsterdam: een andere kijk’. Meer informatie vind je op www.hetgrachtenhuis.nl


Batavialand

Batavialand
Batavialand

Het verhaal van Nederland is het verhaal van water. Water als bittere vijand, water als bron van handel en voorspoed. Batavialand brengt onze strijd tegen het water tot leven – de inpolderingen en dijkenbouw – maar ook de ontdekkingsreizen, de overzeese handel en de specialistische kennis die Nederland exporteert.

Werf en museum op passende locatie

Batavialand ligt op een toepasselijke plek: aan het Markermeer, in het goed bereikbare Lelystad. Hoofdstad van de provincie Flevoland, het grootste inpolderingsproject aller tijden. Batavialand heeft een binnen- en een buitenlocatie. Buiten vind je de werf, met aan de steiger de beroemde reconstructie van het VOC-schip de Batavia. Het museum verrast je met maritieme tentoonstellingen, presentaties en doe-dingen voor de jongste bezoekers. Batavialand biedt het hele gezin een leuk, leerzaam en interactief dagje uit.

Meer dan 7.000 jaar leven op de grens van land en water – je hoort, ziet en voelt het in Batavialand! |www.batavialand.nl

Next article