Skip to main content
Home » Kennis & Cultuur » Actrice Eva van de Wijdeven: “Cultuur is overal!”
Kennis en Cultuur 2018

Actrice Eva van de Wijdeven: “Cultuur is overal!”

Portret Eva van de Wijdeven
Portret Eva van de Wijdeven
Foto: Bowie Verschuuren

We kennen haar van indrukwekkende rollen in onder andere televisieseries Celblok H en Dunya & Desie en toneelstukken als Tirza en Agnes van God. Actrice Eva van de Wijdeven laat het acteren niet meer los. “De set voelt echt als thuiskomen.”

avatar

Eva van de Wijdeven

Actrice

Foto: Bowie Verschuuren

Eigenlijk wilde ze danseres worden, maar op haar dertiende kwam ze terecht bij een amateurtoneelclub in Utrecht. “Veel van mijn vrienden waren lid en mijn tante regisseerde daar stukken. Ik was daar naast mijn danslessen actief omdat ik podiumervaring wilde opdoen.”

Dromen van een acteercarrière deed ze niet echt, maar toch werd ze gecast voor een hoofdrol in de serie Dunya & Desie. “De tijd dat ik die rol speelde, ik was toen tiener, is een belangrijke periode voor mij geweest en zal mij altijd bijblijven.”

Leefstijl

Sindsdien heeft ze het acteren niet meer losgelaten. “Naast het acteren zelf, vind ik het hele creatieve proces van een serie of theaterstuk ontzettend interessant. Vooral bij theater ben je betrokken van A tot Z. Zo’n intensieve periode samen met collega’s is heel bijzonder. Je hele leven wordt er een periode door gevuld. Ik zie het als een leefstijl en ben er gek op!”

Op de vraag wat ze graag nog zou willen doen, kan ze direct een duidelijk antwoord geven. “Een toffe actiefilm of een goede detective serie. Ik heb veel romantische komedies mogen draaien en dat was te gek. Nu zou ik wel wat zwaarders willen. Meer diepgang en meer actie.”

Judas

Onlangs is ze begonnen met de repetities van Judas, de toneelbewerking van het boek van Astrid Holleeder over haar broer Willem Holleeder, onder leiding van Johan Doesburg. “Tien jaar geleden heb ik het toneelstuk Tirza gespeeld onder leiding van Johan. Hij belde mij voor dit stuk en zei dat hij een pittig, bijdehand type zocht.

Een festival zie ik echt als het vieren van het leven.

Toen hij vertelde wat hij precies wilde maken, was ik natuurlijk direct enthousiast.” Bereidt ze zich op een bepaalde manier voor op zo’n rol? “Eigenlijk niet. Een personage ontstaat voor mij echt door middel van het veelvuldig lezen van de tekst en het repeteren met elkaar. Ik heb daarom ontzettend veel zin in de komende periode en kan niet wachten tot het stuk in september in première gaat!”

Creatieve vrienden

Naast haar werk besteedt Eva ook graag tijd aan cultuur. “Ik krijg ontzettend veel mee van mijn vrienden, iedereen doet wel iets creatiefs! Het leeft daardoor enorm in mijn omgeving. Onlangs was ik bij een vriendin die aan Indiase dans doet. Ik ben met haar opgegroeid en zag haar prachtig dansen, dat vind ik zo ontroerend.

Een andere vriend van mij is kunstenaar en deed iets bijzonders in het Stedelijk Museum Amsterdam tijdens Museumnacht. Hij schilderde allerlei mensen op het glas bij de ingang, waaronder mij. Dat vond ik heel gaaf!” Ook festivals zijn een favoriet van Eva. “Om festivals kun je eigenlijk niet meer heen.

De muziek, het eten bij foodfestivals, de sfeer… Een festival zie ik echt als het vieren van het leven.” Theaterbezoek is iets waar ze nog meer tijd in zou willen steken. “Het zit helaas nog niet echt in mijn systeem om hier regelmatig heen te gaan, terwijl ik naar theaterstukken gaan ontzettend leuk vind. Vooral als mijn vrienden erin spelen!”

Roadtrip

Wil je graag een leuk dagje uit, dan is een roadtrip volgens Eva echt een aanrader. “Ik heb een fiets, auto én brommer en maak daar graag gebruik van. Of ik ga met een vriend mee op zijn motor. Rotterdam vind ik geweldig om heen te gaan, het is weer een compleet andere stad dan Amsterdam met veel gave musea.

Ook Utrecht vind ik een hele leuke stad waar zowel overdag als in de avond veel te doen is. Laatst was ik in het authentieke Marken. Daar zie je nog mensen in klederdracht; ook heel bijzonder. Maar je hoeft niet altijd een plan te maken. Ga gewoon en kijk wat je tegenkomt. Het mooie aan Nederland vind ik: cultuur is overal!”

Next article