Home » Kracht van Nederland » E-bikes: nieuw is niet altijd beter
Sponsored

E-bikes duur? Tegenwoordig kunt u ook heel goed een refurbished exemplaar kopen. Beter voor het milieu én uw portemonnee. E-bike-expert Toussaint Wattinne van Upway geeft tekst en uitleg. 

De elektrische fiets wint de laatste jaren enorm aan populariteit. Hoe komt dat?

Omdat het zoveel voordelen kent. Allereerst is een elektrische fiets geschikt voor alle leeftijden en voor alle fitness-levels. Daarbij kun je een elektrische fiets overal en voor alle gelegenheden gebruiken, van in de stad tot op het platteland. Je kunt er gemakkelijk en snel mee naar je werk, zonder files en zonder te zweten. Ook kun je er makkelijk heuvels mee beklimmen, toertochten meemaken en afstanden afleggen die met een gewone fiets simpelweg niet haalbaar zijn. Wat dat betreft is een e-bike een serieuze vervanger voor de auto.”

Hoe draagt een e-bike bij aan verbeterde mobiliteit? 

“Ik ben ervan overtuigd dat we met e-bikes de manier waarop mensen bewegen, kunnen veranderen. De grootste verbeterslag die we in mobiliteit kunnen maken, is investeren in fietsen. En dat hoeft echt niet de wereld te kosten. Want dat is het mooie van refurbished e-bikes; die zijn heel betaalbaar. Die zijn doorgaans 20 tot 60 procent goedkoper dan een nieuw exemplaar.” 

 De grootste verbeterslag die we in mobiliteit kunnen maken, is investeren in e-bikes 

Wat is een groot misverstand over tweedehands e-bikes?

“Dat de kwaliteit stukken minder is. Elektrische fietsen zitten heel goed in elkaar; gemiddeld gaan ze zo’n 10 tot 15 jaar meegaan. En inmiddels circuleren er echt miljoenen exemplaren rond binnen Europa. Ik ben van mening dat geen enkele fiets en geen enkel onderdeel ervan verloren dient te gaan. En dat kan heel goed gerealiseerd worden met refurbishen, waarbij de juiste reparaties worden gedaan en waar nodig onderdelen vervangen worden. Bovendien gebeurt het proces van refurbishen met veel precisie en vinden er meerdere hoogstaande kwaliteitscontroles plaats. Daarbij heb je als consument altijd recht op garanties.”

Is een refurbished elektrische fiets ook duurzamer?

“Absoluut! Elke keer dat je de e-bike pakt in plaats van de auto, help je de carbon footprint drastisch omlaag te krijgen. En als je daarbij ook nog eens voor een tweedehands fiets gaat, doe je dat nog eens extra. Nieuw is echt niet altijd beter. Hoe tof is het dat je door een paar onderdelen te vervangen je een ‘afgeschreven’ e-bike een tweede leven kunt geven, waar je veel plezier aan kunt beleven.” 

Next article