Home » Kracht van Nederland » Nederland sierteeltland
bloemen

Nederland sierteeltland

Bloemen en planten maken onze leefomgeving binnen en buiten letterlijk mooier, maar de schoonheid van bloemen en planten zit óók vanbinnen. Onderzoek toont aan dat mensen blij worden van bloemen en zich lekkerder voelen met planten om zich heen. Ze sieren dus niet alleen je huis, maar ook je humeur.  

Een zaadje planten 

Jaarlijks gaan er miljarden bloemen en planten door de bezielende handen van kwekers, handelaren en winkeliers, om uiteindelijk in de vaas, pot of grond van groenliefhebbers te belanden. De Nederlandse sierteeltsector staat garant voor zo’n 40 procent van de wereldwijde export. De sector is de derde grootste exportsector van Nederland en is daarmee zeer belangrijk voor de Nederlandse economie en welvaart. Zo bedroeg de exportwaarde en binnenlandse handelswaarde van bloemen en planten 8,4 miljard euro in 2021.  

Van tulp naar teelttechnieken 

Nederland wordt wereldwijd erkend als hét sierteeltland. Wat begon met voornamelijk tulpen is uitgegroeid tot een sector met de nieuwste kennis over teelttechnieken. Dat resulteert in strakke processen en het kweken van 20.000 verschillende soorten producten. Bovendien werkt de sector dag in, dag uit, hard aan verduurzaming en innovatie. Denk aan drones voor gewasbescherming en het terugleveren van elektriciteit ten behoeve van huishoudens. Zo kweekt Nederland bloemen en planten die op alle belangrijke momenten in ieders leven nog wat meer kleur en betekenis geven. Overal ter wereld, met de groeten uit Nederland. 

Next article