Home » Kracht van Nederland » Typisch Nederlands
Bestemming Nederland

Typisch Nederlands

De beelden van Hollandse grachten en bloemenvelden gaan de hele wereld over.  Maar ook de molens in de polders, het Delfts Blauwe aardewerk, talloze fietsen, haring, drop, bitterballen en houten klompen zijn typisch Nederlands. Maar ook staat Nederland bekend om de Hollandse Meesters als Rembrandt, Vincent van Gogh en de beroemde waterwerken als de Afsluitdijk en het maken van ‘nieuw land’ uit zee. Wat is de geschiedenis van deze typisch Nederlandse zaken en wat zijn de hedendaagse ontwikkelingen?

Meer tweewielers dan mensen 

Nederlanders doen als het even kan alles op de fiets. Dat is ook een van de redenen dat Nederland meer fietsen dan inwoners telt! Maar ook de e-bikes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De elektrische fiets is namelijk allang niet meer alleen voor senioren. Jongeren fietsen erop naar school en steeds meer mensen gaan op een e-bike naar hun werk. En ook onze infrastructuur is op sommige plekken reeds volledig ingericht op deze snellere fietsers. Om geen last te hebben van auto’s, verkeerslichten en lastige kruispunten, kun je bijvoorbeeld al een speciale fietssnelweg op!  

Authentieke molens 

‘Uniek in zijn soort’, sprak Napoleon toen hij arriveerde bij de Zaanse Schans. 600 molens vormden hier het eerste industriegebied van de wereld. Vandaag de dag is het 250 jaar oude molenpark een fascinerend openluchtmuseum. De vijf grootste windmolens van de wereld staan in het centrum van Schiedam. De molens van Schiedam zijn wel 40 meter hoog en speelden een hoofdrol bij de productie van jenever. 

‘Kaas, kazer, kazigst’  

De Nederlandse kaasproductie is tegenwoordig in handen van zuivelfabrieken, die jaarlijks honderden miljoenen ton kaas produceren en exporteren. De kaasmarkten in Alkmaar, Gouda en Edam herinneren aan het ontstaan van een florerende kaashandel en zijn uitgegroeid tot populaire, toeristische attracties. Veel Nederlanders zijn nog steeds dol op kaas en eten circa vijftien kilo kaas per jaar per persoon. 

(Rood)Wit-blauw 

Delfts Blauw is het wereldberoemde aardewerk dat sinds de zestiende eeuw in Delft wordt geproduceerd. Tussen 1600 en 1800 was het aardewerk populair onder rijke families, die onderling pronkten met hun Delfts Blauwe collecties. Hoewel de Delftse plateelbakkers het aardewerk graag porselein noemden, was het slechts een goedkope variant van het echte Chinese porselein. Delfts Blauw werd niet gemaakt van porseleinaarde, maar van klei dat na het bakken een laagje tinglazuur kreeg. Desondanks was het Delfts Blauw ongekend populair en waren er op het hoogtepunt 33 bakkerijen in Delft.  

Nederlandse Flora 

Vroeger vonden de bloemenveilingen plaats in lokale cafés, maar die tijd is inmiddels lang voorbij. 90 procent van de Nederlandse bloemenhandel vindt plaats bij Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld. De bloemen komen niet alleen uit Nederland, maar uit wel 50 verschillende landen. Er zijn 35 veilingklokken en er worden meer dan 100.000 transacties per dag uitgevoerd. De populairste bloemensoorten zijn rozen, tulpen en chrysanten. Dagelijks worden er bij Royal FloraHolland meer dan 20 miljoen bloemen en planten verkocht! 

Next article