Home » Mijn Huisdier » Honden en katten doen mee in het interieur
Huisdieren

Honden en katten doen mee in het interieur

Het huisdier heeft als volwaardig gezinslid tegenwoordig ook een plaatsje veroverd in het interieur. “Vroeger was een hondenmand alleen functioneel, maar nu willen mensen ook dat het een leuke mand is.”


avatar

Yvonne Loeffen

Inkoper Dierproducten Intratuin

Je ziet het ineens overal: mooie dierenspullen die aansluiten op het moderne interieur en de huidige interieurtrends. Waarom nu?

“Het huisdier is een groter onderdeel van het gezin geworden, mensen omarmen het als familielid en voor elk familielid wil je iets moois neerzetten. Waarom een standaard hondenmand in je woonkamer als je ook kan gaan voor een mooie versie? We zetten tegenwoordig alles op Instagram, waaronder ons interieur en onze dieren.

Die esthetische invalshoek heeft ook z’n invloed op dierproducten zoals manden, krabpalen en kussens waar dieren op kunnen liggen. Maar wel met behoud van functionaliteit. Vijf jaar geleden was dat nog niet zo, maar mensen vragen er steeds meer naar en vraag creëert aanbod.  Wij proberen het ook echt te laten aansluiten op onze eigen collectie, dan is die link beter.”

Wat voor trends zijn er gaande qua dierproducten in het interieur?

“Je ziet veel trends in de stoffen: mooie grafische prints en opvallende kleuren zoals petrol blauw en okergeel. Verder zijn tipitentjes voor katten nu heel populair en poefjes waar honden of katten op kunnen liggen. Hele zachte poefjes of poefjes in leather look, een trend die je ook weer terugziet in de interieurcollectie voor mensen. We betrekken ook een deel van de dierencollectie met de woningcolletie, maar wel met behoud van de functionaliteit.”

Nu we het toch over die functionaliteit hebben: wat voor artikelen vinden honden en katten fijn om in huis te vinden?

“Dat is heel verschillend en dat verschil is niet alleen tussen honden en katten, maar elk dier an sich heeft weer andere behoeften. De ene hond ligt graag in een mand met een opstaande rand en andere honden willen graag een plaid op de bank zodat ze vlakbij het baasje kunnen liggen en weer een andere hond ligt graag languit op een groot kussen. Het is een samenspel tussen wat de hond graag wil en de grenzen van het baasje.

Wat katten betreft kan over het algemeen gesteld worden dat een kat of poes graag hoog zit, die heeft graag overzicht. Dus een kattenpaal met een plateau vind een kat fijn of iets aan de muur waarop de kat of poes kan springen en op kan zitten. Het spreekwoord ‘de kat uit de boom kijken’ is niet zomaar verzonnen ooit.”

Een kat zit graag hoog voor het overzicht, maar waar wilt een hond heel graag zitten of liggen?

“Dat varieert ook weer, maar een hond wil niet in een looproute liggen, daar wordt een hond heel onrustig van. Meestal ook niet in een hoek, want een hond wil graag onderdeel zijn van het gezin. Dus op een rustig plekje maar toch vlakbij z’n baasje. Maar let wel: dit verschil echt een beetje per hond.”

Waar moet je op letten bij de aankoop van leuke honden en katten artikelen?

“Neem altijd je eigen dier als invalshoek: is het groot, klein, jong of oud? Dat zegt namelijk al behoorlijk wat over de behoeftes van het dier. Heb je een jonge hond of is je hond al wat ouder, dan doe je ‘m in dat geval een groot plezier met een stevig orthopedisch matras.

En denk ook na over het gedrag van het dier. Kruipt je kat of poes vaak weg onder de dekens en zoekt het graag een beschut plekje? Dan heeft je kat misschien behoefte aan een afgeschermd mandje met een gat erin. Nog een ander voorbeeld: schrokkende honden. Er zijn veel honden die hun eten snel opschrokken. Sommige honden zelfs zo snel dat ze het meteen weer uitspugen.

Je kunt dan het eten aanbieden in mooie (houten) denkspellen. Samen heerlijk iedere dag een spel spelen, zo bouw je gelijk een goede band op met je viervoeter. Je kan ook kiezen voor vrolijk gekleurde antischrok voerbakken. Dit zijn speciale voerbakken, zodat je hond niet zo snel al het eten in één keer naar binnen kan schrokken.”

Welke kleur vinden katten en honden fijn?

“Honden en katten hebben niet specifieke voorkeuren voor kleuren. Dat is echt een mensending, dus wat betreft dierproducten in het interieur kan je qua kleur helemaal los gaan.”

Welk materiaal vinden ze fijn?

“De meeste dieren hebben wel een voorkeur voor zachte materialen, sommige honden willen wel een stevigere vulling, maar over het algemeen willen ze allemaal een zachte stof. Honden vinden het fijn als hun eigen plekje naar hun eigen geur ruikt. Zowel honden als katten reageren sterk op geur. “

Hoe zorg je dat het zowel fijn is voor de hond of kat, maar ook goed bij je interieur past?

“Door rekening te houden met de indeling van je interieur. Stop niet alles vol om daarna pas te kijken waar je een plekje voor je huisdier kan vinden. Creëer rustige plekjes en hoekjes in de kamer, vaak heb je die toch wel, en creëer daar een plekje voor je huisdier. Waar je normaal een decoratiekussen neerlegt kan je nu een mooi gestyled kussen voor je hond neerleggen en zo heb je iets functioneel én iets moois.”

Next article