Skip to main content
Home » Mijn Huisdier » Huisdieren: van goudwaarde voor je fysieke en mentale gezondheid
Fysieke gezondheid

Huisdieren: van goudwaarde voor je fysieke en mentale gezondheid

Hond met baasje
Hond met baasje

Huisdieren hebben een positieve invloed op je mentale en fysieke gezondheid. Daarmee trappen we een open deur in, maar het blijft een waarheid als een koe. Ontelbare onderzoeken bevestigen het: met een huisdier voel je je gelukkiger.


Waarom voelen we ons zo goed met een huisdier?

“Als mensen spelen we elke dag verschillende rollen: de vriendelijke buur, de supercoole ouder, de collega aan wie je alles mag vragen. We zijn bijna nooit wie we écht zijn. Dat zorgt voor stress. Huisdieren zijn wie ze zijn. Ze oordelen niet over je. Ze geven je als baasje hun onvoorwaardelijke liefde. Zo vind je de ontspanning en de rust die je zoekt.”

Hoe komt het dat we ons door een huisdier mentaal beter voelen?

“Een van de basisbehoeftes van de mens is liefde en verbondenheid. Je geeft je huisdier liefde, streelt het, knuffelt het. Een huisdier maakt hormonen in je lichaam vrij waarvan je vrolijk wordt en ontspant. Daarnaast is er het sociale en het fysieke aspect. Met een hond of paard krijg je beweging en ontmoet je tijdens je wandelingen nieuwe mensen. Ze breken het ijs. Anderen beginnen gemakkelijker met je te praten.”

Hoe draagt een huisdier bij aan onze fysieke gezondheid?

“Als je gezond wilt blijven, is een dier in huis halen een goed idee. Uit onderzoek zijn veel positieve effecten naar boven gekomen. Huisdiereigenaren hebben minder cholesterol, een lagere bloeddruk en minder kans op hartziektes, astma en allergieën. Wanneer je depressief bent, neem je minder slaapmiddelen en antidepressiva. Als langdurig zieke voel je je minder angstig en thuis minder geïsoleerd.”

Onderzoek toont ook de positieve effecten op specifieke bevolkingsgroepen aan. Hoe zit dat met kinderen?

“Als kind met een huisdier verveel je je minder, krijg je meer verantwoordelijkheid en verbeter je je sociale vaardigheden. Je bent netter, stipter en hebt meer zelfdiscipline. Ook je zelfvertrouwen en weerbaarheid groeien. Je leert, onthoudt en ontwikkelt je beter en hebt minder stress. En later als volwassene ben je sociaal vaardiger.”

En ouderen?

“Als oudere heb je een betere fysieke conditie en voel je je minder eenzaam. Omdat je voor je huisdier zorgt en er elke dag activiteiten mee doet, krijg je weer zin in het leven. Woon-zorgcentra waar dieren welkom zijn, zien ook bij dementerende ouderen en alzheimerpatiënten positieve effecten.”

En wat betekent een huisdier voor een andersvalide? 

“Als je een beperking hebt, speelt je huisdier vooral een grote sociale rol. Met name honden geven je troost, warmte en vriendschap. Je wordt veel zelfstandiger en integreert je veel gemakkelijker in het echte leven. Zeker hulphonden geven je een positievere instelling. Je voelt dat je weer meetelt, dat je erbij hoort en kunt meedoen.”

Beginnen die positieve effecten niet eerst en vooral bij een gezond dier?

“Absoluut. Onze voeding en verzorgingsproducten zijn zo samengesteld dat ze dieren op basis van hun leeftijd, activiteit of zorgbehoefte exact geven wat ze nodig hebben. Zo blijven ze in topvorm en zitten ze goed in hun vel. Dat verbetert je relatie met hen: als verzorger of eigenaar voel je dan echt die positieve invloed. Je staat fysiek sterker en je ziet het leven positief tegemoet.”

Next article