Home » Mijn Huisdier » “Ik wil verwaarloosde honden een beter bestaan gunnen”
Huisdieren

“Ik wil verwaarloosde honden een beter bestaan gunnen”

Hond Zack was gedumpt in een vuilnisbak op Ibiza. Bridget Maasland nam ‘m mee naar Nederland.

Zwerfhonden zijn in sommige landen een groot probleem. Ze veroorzaken overlast en worden zelf vaak slecht behandeld. De stichting Dutchypuppy, mede opgericht door presentatrice Bridget Maasland, probeert mishandeling van honden tegen te gaan en de populatie van zwerfhonden te verkleinen.

“Ik was een aantal jaren geleden in Roemenië voor opnames van het programma Try before you die. Met een verborgen camera bezocht ik een zogenoemde killing pound, een plek waar zwerfhonden worden afgemaakt. Ik heb daar zulke vreselijke dingen gezien… Toen heb ik met mijn ouders en broer Dutchypuppy opgericht. Om verwaarloosde honden een beter bestaan te gunnen.

Als gezin hebben we altijd al veel met dieren gehad.”
De stichting ondersteunt lokale organisaties in allerlei landen. Maasland bezoekt zoveel mogelijk van deze organisaties, om te kijken hoe ze werken en onderling kennis uit te wisselen. Ze combineert die bezoeken vaak met haar reizen voor televisieprogramma’s.

Vuilnisbak

Haar eigen hond Zack was ook zo’n hondje, wiens leven aan een zijden draadje hing. “Ik was twee jaar geleden met mijn zoontje op Ibiza. We bezochten de dierenbeschermingsorganisatie All Animals, die we ondersteunen met geld en medicijnen. En daar was ook Zack, gevonden als pup van twee dagen oud, in een vuilnisbak. Mijn zoon zag ’m en zei: ‘Die wil ik hebben en ik noem hem Zack. Drie weken later konden we hem meenemen naar Nederland.”

We leveren zo een bijdrage aan het verminderen van het aantal zwerfhonden.

Het ras van Zack was onduidelijk. Maar uit een dna-test bleek hij eigenschappen heeft van een Duitse staander, een poedel en een chauchau. Volgens Maasland zie je daar niks van, maar heeft haar hond zeker het zachte karakter van een poedel. “En verder is Zack de meest vrolijke en lieve hond die ik ooit heb meegemaakt. Het allerliefst is ie op het strand. En spelen met mijn zoontje doet ie ook graag.”

Lokale steun

Dutchypuppie haalt geen honden naar Nederland. “Dat heeft geen zin, als ik ze zelf geen beter leven kan geven. We begonnen in Roemenië en zo langzamerhand heeft zich dat uitgebreid naar landen als Bosnië, Portugal, Spanje, Thailand en Suriname. We leveren zo een bijdrage aan het verminderen van het aantal zwerfhonden, onder meer door honden te aborteren, te castreren of te steriliseren, zodat ze zich niet verder kunnen voorplanten. Dat is goed voor de bevolking en goed voor de dieren.” 

Next article