Home » Mijn Huisdier » Lekker snuffelen ook belangrijk voor honden
Honden

Lekker snuffelen ook belangrijk voor honden

Hondentrainer Judith Lissenberg
Hondentrainer Judith Lissenberg
Op de foto: Hondentrainer Judith Lissenberg

Creatief hondentrainer Judith Lissenberg is inmiddels uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van hondentrainingen. “Honden zijn hele sociale en intelligente dieren. Ze vinden het ontzettend leuk om samen met hun baas actief bezig te zijn.”


We willen graag dat onze hond luistert. Vaak hameren we daarom op ‘niet trekken’ en ‘niet blaffen’, terwijl het veel leuker is om je hond iets te leren met behulp van sport- en spelactiviteiten. “Door samen in beweging te komen, leuke oefeningen te doen en plezier te beleven, krijg je meteen die klik met je hond waardoor ook automatisch de gehoorzaamheid verbetert”, aldus Judith.

Lekker snuffelen

Je hond leren kennen en bewust naar hem kijken zijn belangrijke uitgangspunten bij de hondentrainingen van Judith. “Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een hond altijd moet rennen en springen. Dan zie je zo’n baasje met een ballengooier eindeloos vaak een bal weggooien, die de hond dan moet terughalen.

Soms maakt de hond daarbij ook nog eens onmogelijke bewegingen om de bal uit de lucht te vangen. Niet vreemd dat hij na een aantal jaren last krijgt van zijn poten of rug. Natuurlijk, bewegen is goed, maar weet wat je doet, en onthoud: lekker in zijn eigen tempo een beetje kunnen rondsnuffelen is net zo belangrijk.” Net als mensen hebben ook honden grenzen.

Toch weet Judith uit de praktijk dat deze niet altijd worden herkend. “Als de tong van een hond aan de zijkant helemaal uit zijn bek hangt en hij verschrikkelijk staat te hijgen zeggen sommige mensen, ‘hij is lekker moe’, terwijl je gerust kunt zeggen dat zo’n hond helemaal kapot is en eigenlijk te ver is gegaan.”

Twee oefeningen die je thuis kunt proberen

Het advies van Judith: “Ga lekker samen spelen en bewegen. Er zijn talloze oefeningen die je met je hond kunt doen. Hierbij alvast twee leuke oefeningen die je samen eens kunt proberen.”

Punthoofd

Je hond leren zijn hoofd in een pylon of emmer te steken blijkt in de praktijk vaak de ultieme oefening om te ervaren hoe snel je hond leert en hoe leuk hij het vindt om met je samen te werken!

Houd je hond de pylon voor. Tien tegen één dat hij daar dan even nieuwsgierig zijn neus een stukje in steekt. Zorg dat je precies dat moment meteen benoemt en beloont: goed zo, dát is punthoofd! Grote kans dat de hond zijn handeling zal herhalen.

Zo simpel kan het soms zijn! Als er wat meer hulp nodig is: nodig de hond uit zijn hoofd in de pylon te steken door er iets lekkers in te leggen. Doe dat een paar keer. Wacht dan even met het lekkers en kijk wat de hond doet. Grote kans dat hij nu uit zichzelf zijn kop in de pylon zal steken. Super! Punthoofd!

Laat de hond altijd zelf met zijn hoofd naar de pylon toe komen, beweeg de pylon niet naar de hond toe. Zomaar als hond je kop ergens in steken, waardoor je even niets meer ziet, vraagt best om wat durf. Laat de hond zelf bepalen tot hoever hij wil gaan, dan blijft het leuk en leert hij het snelst.

Pootjes op

Veel honden zullen uit zichzelf op een opstapje stappen wanneer boven hun neus en het stapje iets lekkers wordt gehouden. Let op: de hond moet zijn aandacht hierbij verdelen tussen het volgen van het lekkers en het stappen op het krukje.

Zorg dat je het lekkers in de juiste positie houdt, zodat de hond niet misstapt. Staat de hond met beide voorpoten op het stapje? Benoem en beloon dan dat moment: goed zo, dat is ‘pootjes op!’.  Het is niet de bedoeling dat je de hond dwingt door bijvoorbeeld zijn poten vast te pakken.

Je kunt een hond niet alleen ‘pootjes op’, maar ook ‘pootjes op de grond’ leren door hem met behulp van wat lekkers van het opstapje af te laten stappen. Zodra de hond met al zijn voeten op de grond staat, benoem en beloon je dat moment: goed zo, dat is ‘pootjes op de grond’! Het signaal ‘pootjes op de grond’ is heel goed is in te zetten bij honden die ongewenst op de bank of tegen mensen springen!

Next article