Skip to main content
Home » Mijn Huisdier » Marianne Thieme: “Geef nooit een huisdier cadeau”
Huisdier

Marianne Thieme: “Geef nooit een huisdier cadeau”

Kat wordt gedragen in armen van vrouw
Kat wordt gedragen in armen van vrouw
Foto: Jeffrey Buchbiner via Unsplash

Goed zorgen voor (huis)dieren? Dat kan volgens PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme op verschillende manieren.


Liefde voor dieren is Thieme met de paplepel ingegoten. “Van jongs af aan ben ik gewezen op de schoonheid van de natuur. Mijn ouders namen mijn broer en mij vaak mee naar buiten. Ze hebben ons meegegeven dat dieren heel bijzonder zijn en je ze moet respecteren. Als de liefde voor dieren je op zo’n manier wordt bijgebracht, dan wil je ze beschermen; van het allerkleinste lieveheersbeestje tot de grootste olifant.” Het is dan ook geen verrassing dat Thieme mede-oprichtster is van de Partij voor de Dieren.

Alternatieven

Hoe we omgaan met dieren zegt veel over onszelf en de compassie die we voelen, legt Thieme uit. “Gandhi heeft ooit gezegd: de beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Als je niet goed omgaat met dieren, hoe kun je dan goed omgaan met mensen?” Dierenleed ligt volgens haar al dan niet op je bord. “Je mes en vork zijn de belangrijkste instrumenten om diervriendelijk te zijn. Kijk naar alternatieven voor vlees en vis. Die zijn er gelukkig genoeg.”

Katers in nood

Ook de manier waarop je omgaat met huisdieren is belangrijk. Zelf nam Thieme na haar studie twee katten in huis. “Bram was een Cyperse Kater die op straat leefde en zorg nodig had. Dus nam ik hem onder mijn hoede. Omdat ik het fijn vond dat hij een maatje had, heb ik uit het asiel nog een katje gehaald: Jopie.”

Beide katers zijn na een lang leven inmiddels overleden en er zijn nog geen plannen voor een nieuw huisdier. “Ik heb nu een drukke baan en wil huisdieren wel alle nodige zorg kunnen geven. Mocht er weer tijd en ruimte zijn, dan ga ik naar het asiel.”

Gedomesticeerde dieren

Thieme maakt zich zorgen om het feit dat mensen dieren in huis halen die daar totaal niet geschikt voor zijn. “Het is niet voor niets dat de overheid een beperkte lijst heeft opgesteld van dieren die thuis gehouden mogen worden. Maar omdat de politiek van compromissen is, staan er nog veel dieren op die daar niet horen. Helaas overzien mensen de consequenties van het houden van bijvoorbeeld kangoeroes of nertsen vaak niet. Houd het bij dieren die gedomesticeerd zijn, daar weten we het beste mee om te gaan.”

Dierenasiel

Tegelijkertijd is Thieme hoopvol over de trend die ontstaat rondom dierenasiels. “Ik zie dat mensen steeds verantwoordelijker omgaan met het nemen van een huisdier door naar het asiel te gaan. Er zijn zoveel dieren die een baasje nodig hebben. Voor zo’n dier kiezen is écht beter dan een rashond of –kat kopen, waarbij er vaak ook sprake is van onbetrouwbare handel.

Mijn advies is dan ook; áls je voor een huisdier kiest, ga dan naar het asiel. Dan doe je ook echt iets goeds voor het dier.” En ook belangrijk volgens Thieme; geef nooit een huisdier aan iemand cadeau. “Iedereen moet zelf de afweging kunnen maken of een huisdier een verstandige keuze is.”

Next article