Home » Mijn Huisdier » Ook Fikkie en Luna aan de biologische voeding
Diervoeding

Ook Fikkie en Luna aan de biologische voeding

Labrador eet uit voerbak
Labrador eet uit voerbak

Etiketten staan vol E-nummers en geur-, kleur-, en smaakstoffen. We worden ons hier steeds meer bewust van en kijken kritisch naar wat we binnenkrijgen. Maar let je hier ook op als je het eten voor je huisdier koopt?


Kritisch kijken

Eén ding waar baasjes het wereldwijd over eens zijn: we willen het beste voor ons huisdier. Daarom kijken we steeds vaker kritisch naar diervoeding. De vraag naar pure, biologische diervoeding stijgt. Goed dus om eens stil te staan bij wat je hond of kat te eten krijgt.

Eerlijk en gecontroleerd

De term ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Dat betekent dat aan ‘biologische’ producten strenge eisen worden gesteld. Alleen diervoeding die aan die eisen voldoet, mag het keurmerk dragen.

Bij deze producten wordt het hele proces, van het graan dat de kip eet tot het voer waar hij in verwerkt wordt, nauwkeurig bijgehouden en gecontroleerd.

De hele productie verloopt uiteraard biologisch. Pesticiden, kunstmatige toevoegingen of genetisch gemanipuleerde ingrediënten zal je in biologische diervoeding dan ook niet terugvinden.

Waarom biologisch?

Leuk om te weten, maar wat heb je eraan? Biologisch voer biedt veel voordelen. Een groot deel van de allergieën bij honden en katten blijkt het gevolg van verkeerde voeding. Door pure, biologische voeding kunnen klachten als jeuk en geïrriteerde plekken verminderen of zelfs verdwijnen.

Deze voeding zal je dier meer energie geven en zijn vacht weer laten glanzen. Daarnaast is het ook voor de wereld om ons heen beter om biologisch voer te gebruiken. Producenten streven ernaar het milieu zo min mogelijk te belasten. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld groene stroom of biologisch afbreekbare verpakkingen.

Klinkt goed, maar er zit ook een nadeel aan biologisch voer. Het is namelijk een stuk prijziger. Zo heeft bijvoorbeeld de kip of het rund dat in het voer verwerkt wordt zelf ook biologisch en dus duurder voer gegeten. Daarnaast heeft het langer geleefd en meer ruimte gehad. En dat drijft de prijs op.
Maar zet deze voor- en nadelen toch maar eens tegenover elkaar, en bedenk dat als we kritisch zijn op wat we zelf eten, we dat ook best voor onze huisdieren mogen zijn.

Next article