Home » Reizen » Goed voorbereid op reis
Sponsored

De vakantie staat voor de deur! Voordat je weggaat is het van groot belang dat je je gezondheid in de gaten houdt. Welke reizigersgezondheidadvies wordt er gegeven voor het land van jouw bestemming? En waar haal je dat? Wij vroeg dit en meer aan de GGD!


avatar

Atie Pijtak

Arts GGD regio Utrecht

Nog voor je in de reispapieren en bagageperikelen duikt, is het verstandig om stil te staan bij je gezondheid op reis. Voor sommige landen zijn vaccinaties aan te raden, of andere voorbereiding.

Een gezondheidsadvies van de GGD, een travelclinic, vaccinatiecentrum, thuisvaccinatie of een gespecialiseerde huisarts kan je op weg helpen. “Het doel van een reizigersgezondheidsadvies is optimale bescherming tegen infectieziekten die in Nederland niet voorkomen”, vertelt arts Atie Pijtak van GGD regio Utrecht.

Tijdens een consult krijg je –naast de benodigde vaccins- een recept voor malariatabletten en een preventief advies voor je reisbestemming. “Dat advies kan bijvoorbeeld betrekking hebben op hygiëne, drinkwater, voedsel en zwemwater. Doordat we ook de persoonlijke situatie meenemen –of iemand bijvoorbeeld zwanger is of medicijnen gebruikt- ontstaat een persoonlijk gezondheidsadvies.”

Ruim vóór vertrek

Voor elk land gelden weer andere risico’s en adviezen. Het is een misvatting dat je in luxere oorden niet ziek kunt worden, zegt Pijtak, die ook uit resorts mensen ziet terugkomen met een hepatitis A-besmetting. “Het meest ideaal is om je consult zo’n vier weken voor vertrek in te plannen.

Soms is er tijd nodig om het een en ander uit te zoeken als je bepaalde medicatie gebruikt en er zijn ook situaties denkbaar, zoals in de bescherming tegen hondsdolheid, waarin meerdere vaccinaties zijn vereist die verspreid over verschillende weken worden toegediend.”

Bekijk hier voor welke landen in de wereld je vaccinaties nodig hebt:

Last minute?

Heeft een gezondheidsadvies ook zin als je last minute een reis boekt? “Jazeker”, zegt Pijtak. Ook kort voor vertrek kun je nog een vaccinatie halen. “Het duurt wel enige tijd voor de bescherming in je lichaam is opgebouwd maar dat is altijd nog beter dan helemaal niets doen.

Voor een reizigersgezondheidsadvies kun je terecht bij één van de eerder genoemde gespecialiseerde centra. Een gezondheidsadvies is echt raadzaam. De risico’s tijdens een kampeervakantie in Kirgizië zijn weer heel anders dan bij een verblijf in Turkije.”

Next article