Skip to main content
Home » Samen Oud » Zorg op afstand begint nu door te breken
Innovatie

Zorg op afstand begint nu door te breken

Oud man zit aan tafel met tablet.
Oud man zit aan tafel met tablet.

Jan Romme was in 2000 de oprichter van het Nationaal Ouderenfonds. Hij heeft in de loop der jaren veel technologische innovaties in de ouderenzorg voorbij zien komen.


Het onderwerp ouderen kwam pas rond 2005 op de politieke agenda, vooral vanwege de zorgkosten. Er werd besloten dat ouderen langer thuis moesten blijven wonen. “Maar er is daarbij te veel uitgegaan van zelfredzaamheid. Veel ouderen kúnnen zich niet goed redden en vallen tussen wal en schip. Ook familie weet zich dan vaak geen raad.”

Veel ouderen vallen nu tussen wal en schip

Jan Romme (oprichter Nationaal Ouderenfonds)

Geen abonnement

Er waren al snel initiatieven voor zorg op afstand via beeldcontact. Maar er was niet goed nagedacht over de kosten. De meeste ouderen willen namelijk geen abonnement voor zo’n systeem. “Bovendien konden veel ouderen niet omgaan met die nieuwe technische snufjes. Feitelijk gelden deze factoren nog steeds.”

Er zijn nog steeds veel ontwikkelingen met zorg op afstand. “De vraag blijft wel in hoeverre ouderen, en ook oudere zorgprofessionals, dit willen”, zegt Romme. “Nieuwe technieken kunnen wel helpen tegen het personeelstekort in de zorg. Zorg op afstand begint nu door te breken, maar we staan nog steeds aan het begin.”

Beeldcontact kan helpen tegen eenzaamheid van ouderen

Voorbeelden van technische vernieuwingen zijn er al genoeg: van eenvoudige tablets die speciaal voor ouderen zijn ingericht, tot pratende robots of een slim apparaat dat ouderen er aan herinnert om hun medicijnen  in te nemen. “De technieken zijn er dus wel, met ook veel aandacht voor privacy en veiligheid”, stelt Romme. “Maar er is nog ongelofelijk veel te doen. Met name de acceptatie ervan door ouderen en zorgpersoneel blijft een aandachtspunt.

Maar ik zie wel veel kansen voor toepassing van innovaties. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook in zorgcentra. Beeldcontact kan het zorgpersoneel ondersteunen of helpen tegen eenzaamheid van ouderen. Het heeft ook grote voordelen voor mantelzorgers. Die kunnen niet altijd even langskomen, maar kunnen hiermee wel toch contact hebben.”

Congres OuderenzorgTECH

Romme is op 7 november een van de voorzitters van het congres OuderenzorgTECH in Jaarbeurs Utrecht. Informatie en inschrijven: www.ouderenzorgtech.nl.

Next article