Skip to main content
Home » Slim Wonen » De nut en noodzaak van goede isolatie
Sponsored

Een huis verduurzamen valt of staat bij goede isolatie. Of je het nou zelf aanpakt of laat doen: isoleren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Saint-Gobain Isover, fabrikant van isolatieproducten, vertelt hoe te beginnen én bovendien: hoe te besparen.

Met stijgende energieprijzen wordt de bewustwording over isolatie steeds groter, merkt ook Rogier Stoker, Solution Specialist bij Isover: “Onze telefonische helpdesk krijgt steeds meer vragen binnen. Met name ook over daken na-isoleren. Dat is het makkelijkste om zelf te doen en waar je het snelst het meest profijt van hebt. Vooral bij een groot oppervlak als het dak. In plaats van ‘het simpelste product’ kiezen om er klaar mee te zijn, wordt er juist meer aandacht besteed aan de juiste isolatie om in de zomer warmte buiten te houden en de winter juist warm door te komen. Zaken als zonnepanelen en een warmtepomp zijn natuurlijk mooi, maar zonder de juiste isolatie haal je daar minder profijt uit.”

Advies is het sleutelwoord

Iedere woning en elke bouwperiode brengt andere eisen en oplossingen met zich mee. Hoe maak je daarin de juiste keuze? Stoker: “We geven veel renovatietrainingen aan medewerkers van bouwmaterialenhandel en doe-het-zelf bouwmarkten. Ook al heb je geen idee hoe je dak is opgebouwd of uit welke periode je woning komt, dan zijn er oplossingen mogelijk. Met een paar vragen krijg je het juiste advies  om aan de slag te gaan,” benadrukt Stoker. Een veelvoorkomend advies is het zorgen van een juiste vochthuishouding, zeker bij het na-isoleren van het dak, met name woningen die reeds geïsoleerd zijn. De juiste keuze in folie voorkomt dat vocht opgesloten blijft zitten in de constructie met mogelijk houtrot en schimmels als gevolg.

Lage drempel voor goede isolatie

Particulieren vinden het soms spannend om te beginnen aan (na-)isolatie, merkt ook Mark van Houten, commercieel directeur bij Isover: “Maar isoleren valt echt wel mee. Als je weet hoe het moet, kun je eigenlijk niets fout doen. Daarnaast is er heel veel ondersteuning voorhanden, van onze online keuze hulp voor de juiste oplossing, stappenplannen, boodschappenlijstjes en praktische video’s. Isoleren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.”

Met het oog op klimaatdoelstellingen in 2030 en 2050, stimuleert de overheid particulieren ook steeds meer om woningen beter te isoleren. Denk aan de ISDE-subsidie en de aankomende SpUk-regeling. Bij laatstgenoemde geven lokale overheden subsidies om isolatiemateriaal aan te schaffen. Van Houten: “Daarmee kun je zelf isoleren. Zo wordt de drempel nóg lager.”

Mark van Houten,

Commercieel directeur Isover

Rogier Stoker

Solution Specialist Isover

Next article